Ga naar hoofdinhoud

Houtbouw ‘Stories’ wint Dezeen Award voor wonen

Stories in Amsterdam – houtbouw – heeft een Dezeen Award gewonnen in de categorie wonen. Stories was daarnaast in 2021 genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs.

Stories in Amsterdam wint een Dezeen Award voor Woonproject van het jaar 2022. Het pand is een ontwerp van Olaf Gipser Architects. Hij heeft een groene toren in Amsterdam gecreëerd om de uitdagingen van gemeenschappelijk, dichtbevolkt, duurzaam en gezond stedelijk leven aan te gaan.

Het project – 47 meter hoog – is gelegen op een stedelijke zichtlocatie in het voormalige havengebied van Amsterdam-Noord. De plint van 11m hoog bestaat uit een conventionele prefab betonconstructie en vormt de basis voor een 45m hoge toren gemaakt van CLT.

Bekijk hier een video over Stories

CLT vloeren en plafond

De wanden zijn bekleed met brandwerende en geluiddempende gipskartonplaten. De vloeren zijn eveneens gemaakt van CLT, zichtbaar als houten plafonds op de verdiepingen eronder, en afgedekt met een laag van schuimbeton voor akoestische isolatie.

Het ontwerp is multifunctioneel en omvat 29 woon- en werkunits en zes commerciële ruimtes in de plint waaronder een verhalencafé met een sociaal-cultureel programma. Stories heeft ook een eigen parkeergarage.

Indeling

Stories bestaat uit 29 appartementen variërend van 43-185 m2, velen gecombineerd met werkruimtes die woon-werkcombinaties mogelijk maken, waardoor tien verschillende appartementstypes worden gevormd en enkele bestaan uit enkele en dubbele wooneenheden. De plafondhoogtes variëren van 2,87m tot 6,12m.

Balkons met tuintjes

Het pand is grotendeels gemaakt van hout en maakt gebruik van open bouwprincipes om een lange levensduur en flexibiliteit te garanderen. De gevel is opgevat als een microklimaatzone met buitenruimtes in de vorm van balkons en wintertuinen voor alle woningen. Daarnaast is er een gemeenschappelijk daktuin.

Stadse uitdagingen

De Dezeen-jury merkt op: ‘De architect zegt dat het zijn doel was om de uitdagingen van gemeenschappelijk, dichtbevolkt, duurzaam en gezond stedelijk leven aan te pakken. Stories bereikt deze doelen op bewonderenswaardige wijze. Dit zijn principes die hard nodig zijn om duurzame stedelijke ontwikkeling in de stad aan te pakken. Het project vermijdt op een zeer intelligente en speelse manier de eentonigheid die grootschalige woningbouw vaak teistert, om een plek te creëren om te wonen die zowel duurzaam als wenselijk is.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer