Ga naar hoofdinhoud

Houtdok in gebruik genomen

Hout is uitstekend bruikbaar voor constructies in de waterbouw, maar kan degraderen op plaatsen waar water en lucht elkaar ontmoeten. Op het Houtdok, vandaag in gebruik genomen in de Aqua Dock-proeftuin in de Rotterdamse Dokhaven, laten TNO, de Hogeschool Rotterdam en tien bedrijven zien hoe je dat kunt voorkomen.

Houtdok toont hoe innovaties de levensduur van hout in de waterbouw verlengen. Het Houtdok is een onderdeel van de Aqua Dock-proeftuin, een experimentele test-, demonstreer- en productieomgeving voor drijvend bouwen die eveneens onlangs is geopend door de Rotterdamse havenwethouder Adriaan Visser.
TNO, de deelnemende ondernemingen en de Hogeschool Rotterdam testen op het zes bij drie meter grote ponton hoe slimme innovaties de levensduur van hout in de waterbouw aanzienlijk kunnen verlengen. Specialisten en het brede publiek kunnen er bovendien kennismaken met de nieuwste vindingen.
Hout is het meest kwetsbaar op de afscheiding tussen nat en droog en de TNO-innovaties bieden juist daar bescherming. Zo voert de Ontwateringsplaat water af, dat anders tussen een paal en de gording zou blijven staan. Een mof op de kop van palen kan de kwetsbare kopse kant van het hout tegen vocht beschermen en een speciaal ontworpen krimpkous zorgt dat het hout op de grens tussen water en lucht droog blijft, wat de kans op degradatie aanzienlijk vermindert. Daarnaast worden op het Houtdok biobased coatings, geproduceerd op basis van hernieuwbare grondstoffen, getest door ze bloot te stellen aan het klimaat op het water.
In de toekomst zullen TNO, de deelnemende bedrijven en de Hogeschool Rotterdam op het Houtdok ook andere vernieuwende oplossingen gaan beproeven en de resultaten tonen aan specialisten en het brede publiek. Er staan onder andere tests op het programma over het gebruik van duurzaam geproduceerde houtsoorten. Belangstellenden kunnen het Houtdok bezoeken in Aqua Dock in de Dokhaven van RDM in Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer