De Brabantse gemeente Altena laat drie nieuwe brandweerkazernes bouwen met een volledig houten constructie. De brandweer geeft zo het goede voorbeeld in duurzaam bouwen, maar ook wat betreft de brandveiligheid van houten gebouwen. Van Pelt Architecten tekenden voor het ontwerp, Jansman Bouw en zusterbedrijf Aarts Bouw doen de uitvoering en het Belgische Laminated Timber Solutions levert en monteert de houten elementen. Op de locaties in Dussen, Hank en Almkerk worden de kazernes momenteel met een interval van drie weken gebouwd.
De bewuste keuze voor een houten constructie had de gemeente Altena al vastgelegd in de aanbesteding. Daarmee wil de gemeente het goede voorbeeld geven in de transitie naar duurzamer bouwen. Zo wordt voor de verschillende draagstructuren gebruik gemaakt van houten kolommen en liggers van Glulam en gelijmd gelamelleerd hout (BLC). De daken worden gemaakt van kruislaaghouten (CLT) elementen. Realisatie van de wanden gaat grotendeel met behulp van houtskeletbouw, die ook gelijk door Laminated Timber Solutions geplaatst worden. Vervolgens zal de buitenzijde afgewerkt worden met diverse gevelbekledingen.

Efficiënt
“Dit project heeft een vrij unieke werkwijze”, zegt Jaap Kok, salesmanager bij Laminated Timber Solutions. “De gemeente heeft in één keer opdracht gegeven voor drie kazernes. De architect is gaan tekenen met de ambitie heel duurzaam en demontabel te zijn met gebruik van massief hout. Dat resulteerde in drie van buiten verschillende gebouwen met totaal dezelfde aanpak. Het zijn robuuste gebouwen die passen bij de brandweer. De bouw is begonnen op de eerste locatie, drie weken later op de tweede en weer drie weken later op de derde locatie. Dat is nog eens efficiënt werken in ontwerp en uitvoering. Daar wordt altijd veel over gepraat, maar deze gemeente doet het gewoon.”
(tekst gaat verder onder de foto)

Brandveiligheid
Over brandveiligheid van houten gebouwen bestaan nog hardnekkige misverstanden. De leek riep in dit geval al weer ‘gelukkig is de brandweer dichtbij als al dat hout vlam vat’. “Dat de brandweer in een houten gebouw gaat zitten, dat zegt dan toch wel wat. Het is een mooi signaal. Gelukkig zijn er onder de professionals steeds minder vooroordelen, maar bij de leek zijn ze hardnekkig. Zo’n houten gebouw heeft een heel voorspelbaar en meetbaar brandgedrag en dat dikke massieve hout brand niet door. Ik vergelijk het altijd maar met het dikke blok hout dat je in de haard gooit. Dat gaat niet zomaar aan. Haal het er een kwartier later uit en alleen de buitenste laag is wat verkoold. Ander materiaal levert bijvoorbeeld veel sneller instortingsgevaar op”, zegt Jaap Kok. Hij signaleert dat alle bouwpartijen wel serieuzer omgaan met brandveiligheid. Waar voorheen de vermelding dat het CLT gecertificeerd en getest is, willen gemeenten nu vooraf al alle rapporten hebben. Het is een professionelere aanpak die Jaap Kok wel bevalt.
“Persoonlijk ben ik wel trots op dit maatschappelijke project. Dit is niet voor de elite. Een brandweerkazerne is voor iedereen en maatschappelijk van belang. Dat zoiets ook duurzaam gebouwd wordt met hout, is een duidelijk signaal naar burgers. Ik kreeg een jaar geleden nog van makelaars te horen ‘een particulier houten huis krijgt ik niet verkocht’, maar ik merk dat dat nu al anders is in Nederland. In België en Frankrijk zijn we nog lang niet zo ver”, aldus Jaap Kok.
