Ga naar hoofdinhoud

Houten ‘ei’ is klaar

RAU Architecten en Ro&Ad Architecten hebben samen een reusachtig ‘natuurlijk ei’ ontworpen als vogelobservatorium. Het gebouwtje is gemaakt van Accoya- en grenenhout.

Het vogelobservatorium ligt aan de rand van het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam. Het biedt uitzicht op de bijzondere deltanatuur van het Haringvliet en zijn vogelrijkdom. Er broedt onder andere een kolonie van duizenden grote sternen op de eilandjes voor de kust van Scheelhoek waar het vogelobservatorium op uitkijkt.

 

Het bouwwerkje is één van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet waarin zes natuurorganisaties, met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij, werken aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. Deze zes natuurorganisaties zijn ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds.

 

Het observatorium is volledig remontabel, met lokaal riet afgedekt en herkenbaar aan zijn houten eivormige constructie.

 

Het onderste deel van het ei is gemaakt van Accoyahouten balken. Dit deel van het observatorium kan onder water komen te staan bij hoge rivierwaterafvoer. Het gedeelte dat boven water blijft, is opgebouwd uit grenenhout.

 

(foto: Ro&Ad Architecten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer