Ga naar hoofdinhoud

Houten hond onthuld

Mannes verwelkomt sinds dierendag iedere reiziger op het centraal station in Assen. Deze zes meter hoge, bruine hond met rode gloed bestaat geheel uit Accoyahout. Mannes is ontworpen door het Rotterdamse kunstenaarscollectief Nio en Sefarijn, en gemaakt door Arie Doornekamp van Doornekamp Woodspecials in Waddinxveen.

Met zijn kop gericht naar het nieuwe Centraal Station van Assen houdt Mannes de wacht over de Drentse hoofdstad.

Het kunstwerk bevat ongeveer 15 kubieke meter Accoyahout. Het bouw-­ en bewerkingsproces nam één jaar in beslag.

Mannes bestaat uit 25 onderdelen, die elk zijn opgebouwd uit Accoyabalken van 63 bij 150 cm. Deze zijn aan elkaar gelijmd en vervolgens in de vorm van een lichaamsdeel gefreesd. Daarop werden de gevormde balken aan twee zijden ingesmeerd met een twee-componenten watervaste houtlijm en op een mal geplaatst. Zodra de balkjes vast zaten, zorgden lijmtangen voor een goede verbinding en moest het betreffende lichaamsdeel 24 uur drogen.

De 25 verschillende onderdelen zijn aan de holle binnenzijde van Mannes met bevestigingsplaten opgeschroefd. Tevens bracht Doornekamp Woodspecials aan de binnenzijde van Mannes een staalconstructie aan, die voorkomt dat het enorme kunstwerk omwaait in het geval van storm.

Mannes is bekleed met 7 cm dik Accoya. Het hout is eerst geschuurd en toen voorzien van een beitslaag, meerdere epoxielagen, een UV-werende laklaag en een glasweefsel mat die het geheel nog sterker maakt.

In het hout zijn gaatjes aangebracht. Als Mannes kinderstemmen ‘hoort’ (via detectieapparatuur), dan komt er – als begroeting – stoom uit de gaatjes van de 2,5 ton wegende viervoeter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer