Ga naar hoofdinhoud

Houten kunstwerk zoekt grenzen van houtbouw (video)

Op het terrein van ingenieursbureau ABT in Velp is op 5 juli een houten kunstwerk onthuld, De Houtkroon. Het experimentele bouwwerk van 220 houten onderdelen en 2.800 HECO schroeven heeft de grenzen van houten constructies opgezocht. Het trechtervormige kunstwerk is ontworpen door een team van engineers van ABT en gemaakt van Nederlands Larikshout.

“Zowel het ontwerp van de constructie als de fabricage en de montage van de onderdelen waren bedoeld om meer inzicht ter krijgen in de mogelijkheden van het maken van complexe houtconstructies”, legt Chris van der Ploeg uit. Hij is structural engineer bij ABT, een ingenieursbureau dat zich bezighoudt met engineering, constructies, civiele techniek, bouwkunde, bouwfysica en installatietechniek. “Wij adviseren steeds meer over houtbouwprojecten en door hun groeiende populariteit wilden we ervaring opdoen door te experimenteren met de engineering, de productie en de montage van complexe constructies. Ons doel was echt de grenzen van de mogelijkheden te onderzoeken. Complexer dan dit kan het in de houtbouw eigenlijk niet.”

Schroeven verbinden

Het resultaat is een trechtervormig houten kunstwerk van 3,5 meter hoog en 7,5 meter breed, dat op een betonnen sokkel is verankerd. De constructie bestaat uit 74 driehoeken met 49 unieke elementen van schillende afmetingen. In het kunstwerk zijn 220 houten balkjes verwerkt. Met behulp van 2.800 HECO-TOPIX-plus houtschroeven zijn ze met elkaar verbonden. Deze zorgen voor een snelle en zeer nauwkeurige verwerking en krachtige verbinding. De schroeven voor het kunstwerk zijn door HECO-Schrauben gesponsord.

(tekst gaat verder onder afbeeldingen)

Ontwerp van de schroefverbindingen.
Het resultaat van het complexe knooppunt.

Geautomatiseerde productie

Ter voorbereiding van de verbindingen waren alle schroefgaten in de balkjes tot 3 centimeter diep voorgeboord. Dat was nodig omdat sommige schroeven in een moeilijke hoek ingedraaid moesten worden; vooral bij complexe knooppunten. Er zijn knooppunten in het bouwwerk met wel 50 schroeven, die elkaar niet mochten raken. Dat voorboren gebeurde trouwens volledig automatisch. Het kunstwerk was ontworpen in het 3D-ontwerpprogramma Rhino Grasshopper. Met de 3D-modellen uit het programma werd de CNC-machine van Timmerfabriek Visser in Zaandam aangestuurd. Die produceerde alle balken exact op maat en met de voorgeboorde schroefgaten.

ABT maakte onderstaande video over de totstandkoming van het houten kunstwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer