Ga naar hoofdinhoud

Houten pallet hygiënischer dan gedacht

    Een nieuwe pallethygiënestudie wijst uit dat bacteriën op hout een lagere overlevingskans hebben dan op plastic. Sterker nog: houten ladingdragers zijn tot meer dan 13 keer beter in staat om bacteriën uit te roeien dan plastic. Dit meldt EPAL.

    De opvatting dat plastic pallets hygiënischer zijn dan hun houten tegenhangers gaat niet meer op. Na bijna twee jaar onderzoek door het Institut für Holztechnologie Dresden (IHD), stelt het eindrapport dat alleen nieuw geproduceerde pallets kiemvrij zijn, ongeacht het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.

    Hygiënegevoelige toepassingen

    Tussen februari 2018 en december 2019 voerde het IHD laboratoriumtests en onderzoeken uit om de microbiële eigenschappen van standaard EPAL Euro-pallets en H1-plastic pallets te bepalen. Pallets van alle gangbare kwaliteitscategorieën werden onderzocht en getest volgens gecertificeerde testmethoden. Alle pallets waren minstens één keer eerder gebruikt en niet schoongemaakt voorafgaand aan het testen. Het lab voerde de proeven uit met Escherichia coli en Staphylococcus aureus-bacteriën.

    Houten ladingdragers blijken tot meer dan 13 keer beter in staat te zijn bacteriën uit te roeien dan plastic. Dat maakt houten pallets geschikt voor hygiëne-gevoelige toepassingen in voedselverwerking en transport. Uiteraard conform alle geldende hygiënevoorschriften en normen.

    Ideale voedingsbodem

    Het onderzoek weerlegde verder de algemene opvatting dat houten pallets, vanwege hun grove oppervlakken, gevoeliger zijn voor microbiële aantasting. Dit punt wordt vaak gemaakt door fabrikanten van plastic pallets.
    Het onderzoek laat duidelijk zien dat ruwe secties, veroorzaakt door slijtage aan het oppervlak van gebruikte plastic pallets, een ideale voedingsbodem vormen voor bacteriegroei.
    Hout heeft juist bepaalde natuurlijke hygiënische eigenschappen die de verspreiding van micro-organismen voorkomen, zoals de kwantitatieve resultaten van het onderzoek aantonen.

    (foto: EPAL Nederland)

    Eén reactie op “Houten pallet hygiënischer dan gedacht

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer