Ga naar hoofdinhoud

Houtfouten in Het Grote Bouwfouten Boek

Van fouten kun je leren, is de gedachte. Vakblad Bouwwereld verzamelt en publiceert sinds jaar en dag bouwfouten, waaronder ook fouten gemaakt met hout. Een ruime selectie van de honderden missers die Bouwwereld de afgelopen tijd beschreef, staan in Het Grote Bouwfouten Boek deel 2 dat in februari uitkomt.

Die bouwfouten komen in vrijwel elk deel van een gebouw voor: zetwerk vol deuken, kalkuitbloei op gevels, schots en scheef metselwerk, onzorgvuldige maatvoering en onbegrijpelijke hemelwaterafvoeren. Ook is er aandacht voor wankel timmerwerk en problemen met de vergrijzing van hout.

Houtfouten

Deze fouten rond houtvergrijzing hebben bijvoorbeeld een ‘eervolle’ vermelding gekregen in het boek:

“Een schoolvoorbeeld van hoe je een houten gevel niet moet ontwerpen als je ervoor kiest om het hout te laten vergrijzen. Onder het overstek van het balkon is per definitie een andere inwerking van vocht te verwachten. En op de grens ontstaat vanzelf een vlekkerige overgang”, staat er in Het Grote Bouwfouten Boek te lezen bij bovenstaande foto.

“Wat moet je er nog van zeggen? Zo langzamerhand zou toch iedereen moeten weten hoe je een gevel zo detailleert dat die gelijkmatig vergrijst? Dat is lastig genoeg, maar een overstek hoort daar zeker niet bij,” is het commentaar bij deze foto.

Wat de bouwfouten gemeen hebben, is dat ze ergernis en frustratie oproepen bij consumenten en opdrachtgevers, omdat ze vermijdbaar zijn. Naar de oorzaak blijft het gissen. Wie zelf wil zien waar het zoal misgaat in de bouwpraktijk van alledag bestelt hier Het Grote Bouwfouten Boek deel 2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer