Ga naar hoofdinhoud

Houtkern Bouwmethode groot toegepast bij nieuwe scholen in Amsterdam

Open interieur in ontwerp van Studio A Kwadraat.

Schools by Circlewood mag meerdere houten scholen bouwen in Amsterdam. Ze maken daarbij gebruik van hun HoutKern Bouwmethode (HKB) met stapelbare houten modules.

De gemeente Amsterdam heeft drie partijen geselecteerd die samen de bouw van de scholen (minimaal 9, maximaal 30) voor hun rekening nemen, Schools by Circlewood is er daar één van.

De partners van Circlewood zijn Oosterhoff (ABT, Adviesbureau Lüning en bbn adviseurs), Noordereng Groep, Heko Spanten, Lomans, DWA, Ferross Staalbouw en Hedgehog Company. OMA, onder leiding van David Gianotten en Michael den Otter, is de creative director van Schools by Circlewood.

Houtkern Bouwmethode

Gerben Kuipers van Oosterhoff omschreef de Houtkern Bouwmethode – eerder toegepast bij The Natural Pavilion op Floriade Expo 2022 – destijds in Houtwereld als een combinatie van Lego en K’nex waarbij de houten bouwblokken met slimme stalen knopen aan elkaar worden verbonden en ook losmaakbaar zijn.

Geen dragende wanden

De wanden van de modules zijn niet dragend; zo kun je meerdere modules aan elkaar koppelen waardoor grotere ruimtes mogelijk zijn. De dragende houten kolommen worden door gekoppeld met een koppelstuk van staal. Dit zorgt voor voldoende stevigheid maar dempt ook contactgeluid.

In 2022 ontving Circlewood voor de HoutKern Bouwmethode de Cobouw Innovatie award. In 2023 is Circlewood genomineerd voor de ingenieursprijs, De Vernufteling.

‘HKB maakt een gebouw multifunctioneel en toekomstbestendig. Het heeft een grote ontwerpvrijheid en laat ruimte voor inbreng van de opdrachtgever en gebruiker, zodat er elke keer de juiste uitstraling en oplossing kan worden gevonden,’ aldus Circlewood.

Pilotschool Amsterdam

In samenwerking met Studio A Kwadraat is al een pilotschool in Amsterdam ontwikkeld door Circlewood. Als geïntegreerd kindercentrum kenmerkt het compacte gebouw zich door een ruime centrale hal voor diverse kinderactiviteiten en verschillende soorten gevelopeningen die kaders bieden voor de beleving van de omgeving door de kinderen.

Het programma, de indeling en de uitstraling van het gebouw kunnen worden verfijnd en aangepast aan de huidige en toekomstige behoeften van het schoolbestuur. Karin Kuipers (projectleider Circlewood): ‘Iedere school krijgt zijn eigen architect die écht aansluit bij het schoolbestuur en de context van de school. Elk schoolgebouw zal uniek zijn met zijn eigen uitstraling.’

In Houtwereld 9, 2022 schreef Houtwereld uitgebreid over de Houtkern Bouwmethode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer