Ga naar hoofdinhoud

Houtpellets uit zuidoosten VS onder de loep

Volgens een Europees consortium, met daarin onder meer Wageningen University & Research, is vanuit het zuidoosten van de Verenigde Staten een duurzame export van houtpellets mogelijk. Mits de ontwikkelingen in de traditionele bosbouwindustrie de goede kant op gaan.

De onderzoekers bestuderen het huidige en toekomstige gebruik en beheer van de 100 miljoen hectare grote bossen in het zuidoosten van de VS. Ze doen dit binnen het project BioTrade2020plus, dat richtlijnen ontwikkelt voor een duurzame bio-energiemarkt in Europa.

Het bewuste bosgebied is al ruim honderd jaar in beheer en bestaat uit intensieve plantages en strikte reservaten waar eiken groeien en moerascypressen. De pelletindustrie produceert nu zo’n 14 miljoen ton pellets per jaar, overwegend voor export naar onder meer Europa voor de opwekking van energie.

Gevoelig

Duurzame export van de pelletindustrie hangt af van ontwikkelingen in de rest van de bosbouwindustrie. “Bijvoorbeeld bij meer vraag naar zaaghout voor houten huizenbouw, blijkt een groot volume hout van slechte kwaliteit vrij te komen voor de pelletindustrie. Bij een toenemende vraag naar zaaghout gaan boseigenaren ook meer bos planten, wat na 20 tot 30 jaar een effect heeft. Bij veel vraag naar houten plaatmaterialen (MDF, OSB) is er juist minder hout beschikbaar voor de pelletindustrie,” aldus de onderzoekers.

Exportpotentieel

Het duurzame exportpotentieel in het zuidoosten van de Verenigde Staten bedraagt zo’n 35 miljoen ton pellets – een verdubbeling van de huidige productie. “Op lange termijn (na 2040) ligt dit potentieel zelfs nog hoger,” zegt Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese Bossen bij Wageningen University & Research. “Maar de aannames over de traditionele bosbouwsector worden dan ook onzekerder.”

Ondanks de groei van de pelletindustrie, blijft de bijgroei van bossen hoger dan de oogst. Per jaar groeit er 360 miljoen m3 stamhout bij, tegenover een oogst van 220 miljoen m3. Door de groeiende vraag naar hout en de hogere houtprijzen wordt er meer bos aangeplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer