Ga naar hoofdinhoud

Houtsector in België en Wallonië

De houtsector in België herbergt een groot economisch potentieel

Om de twee jaar stelt het Office économique wallon du bois een nieuw rapport op over de sociaal-economisch situatie van de houtsector in Wallonië. Gelijktijdig publiceert Hout Info Bois een onderzoek naar de toestand van de houtbouw in België. De tien belangrijkste conclusies op een rij.

1. Het aantal houtbouwbedrijven is de afgelopen tien jaar gestaag gegroeid.

2. Het gaat nog steeds vooral om (zeer) kleine en middelgrote bedrijven.

3. 60% van de bedrijven bouwt minder dan tien gebouwen per jaar.

4. Slechts 15% van de bedrijven bouwt meer dan 50 gebouwen per jaar, maar deze bedrijven vertegenwoordigen wel meer dan 60% van de Belgische houtbouwmarkt. 5. In 2020 zijn er iets meer dan 2100 houten woningen gebouwd.

6. Hoewel het totale aantal houten constructies niet fundamenteel is gedaald, is het aandeel van houten constructies wel gedaald van 11% in 2018 naar 8% in 2020. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de spectaculaire stijging van het aantal bouwvergunningen dat in Vlaanderen is ingediend om te anticiperen op de strengere regels rond de energieprestatie van gebouwen (EPB).

7. Houtskeletbouw is nog steeds het populairst, maar verliest wat terrein door de opkomst van CLT (cross laminated timber) platen.

8. De groei van CLT is omgekeerd evenredig met die van houtstapelbouw. Dit is logisch aangezien CLT de voordelen van massief hout biedt zonder de grote nadelen.

9. De niet-residentiële houtbouw (hallen, gebouwen met meerdere verdiepingen, scholen, enz.) is hoofdzakelijk in handen van Waalse bedrijven. De laatste twee jaar is de groei enigszins vertraagd, maar de sector blijft een interessante stimulans voor de houtbouw in het algemeen.

10. De Belgische houtbouwsector biedt werk aan bijna 1500 mensen.

Trends

Hugues Frère, directeur van Hout Info Bois zegt: “We beschikken met deze vijfde tweejaarlijkse enquête nu over precieze cijfers voor een periode van 10 jaar. De resultaten tonen aan dat de houtsector in België een groot economisch potentieel herbergt.”

Voor de bouw van houten woningen in België wordt 2,44% van het jaarlijks geproduceerde constructiehout gebruikt. De impact van de bouw op het bos is dus te verwaarlozen. Afgezien daarvan komt bijna 100% van het hout dat in de bouw wordt gebruikt, uit Europa. In Europa neemt de voorraad hout op stam echter voortdurend toe als gevolg van de combinatie van een groeiend bosareaal (640.000 ha/jaar in de afgelopen 30 jaar), en het feit dat er slechts een deel van de aangroei wordt gekapt (73%).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer