Ga naar hoofdinhoud

Houtsector werkt door

Hoewel de bedrijfstak in toenemende mate hinder ondervindt van het coronavirus, blijven de Nederlandse houthandel en -industrie open. Dit blijkt uit berichtgevingen op sociale media.

Bedrijven in de houtimport, -handel en -bewerking stuiten op problemen met de aanvoer, vermindering van omzet, ziekteverzuim van werknemers en preventieve maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd.

Sociale media

Ondernemingen in de houtsector laten op sociale media weten dat zij hun normale openingstijden handhaven. Kantoorpersoneel werkt vanuit huis, productiepersoneel blijft op veilige afstand van elkaar en alle leveringen gaan door. Buitendienstmedewerkers zeggen veelal hun afspraken af.

Afhaalcentra verzoeken hun leveranciers en ophaalklanten om vooraf hun komst en bestellingen telefonisch door te geven, om gepaste afstand te bewaren en liever geen gebruik te maken van de kantine en toiletten. Ook eigen personeel houdt afstand en maakt regelmatig pinautomaten en balies schoon.

Bouwprojecten

In de bouw wordt personeel naar huis gestuurd indien er meer dan honderd mensen op de bouwplaats aanwezig zijn. Particuliere klussen worden hier en daar uit voorzorg gecanceld of verzet. De renovatie van appartementengebouwen waar oudere mensen wonen, wordt in veel gevallen stilgelegd.

Adviezen van de VVNH

De VVNH heeft haar leden geïnformeerd over wat ze kunnen doen om de verdere verspreiding van het virus en de schade zoveel mogelijk te beperken. Afgezien van hygiënische tips en zoveel mogelijk thuis werken, wordt aanbevolen om op de werkvloer in afwisselende ploegen aanwezig te zijn en eventueel gebruik te maken van de werktijdverkortingsregeling voor werkgevers.

Ook licht de VVNH toe hoe te handelen bij overmacht. De verkoper heeft bij overmacht het recht de leveringstijd te verlengen tot ten hoogte zes maanden of de koop te annuleren. De uitbraak van het coronavirus kan immers leiden tot vertraging in de aanvoer en tot belemmeringen in transport en invoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer