Ga naar hoofdinhoud

Houtveiling voor Amsterdamse ondernemers

Bomen uit het Amsterdamse bos komen via een veiling beschikbaar voor Amsterdamse ondernemingen

De gemeenteraad van Amsterdam ontving van wethouder Marieke van Doorninck (Openbare Ruimte en Groen) waarin ze schreef over een houtveiling. Op deze veiling kunnen Amsterdamse ondernemers hout kopen afkomstig van gevelde bomen uit het Amsterdamse bos. Als alles volgens plan verloopt zijn de houtopslag en -veiling in september operationeel. Hiermee is de verwachting dat in maart 2022 de ondernemers voor het eerst kunnen bieden. De opbrengsten zijn bedoeld om te investeren in het groenbeheer zoals het aanplanten van nieuwe bomen in het bos.

Snoeien en groeien

Het vellen van de bomen voor de veilig maakt ook onderdeel uit van het groenonderhoud. Dit bestaat immers uit snoeien maar soms ook het vervagen van bomen. Bijvoorbeeld in het kader van een ziekte of de veiligheid. Hierna is het hout volgens de gemeente bij uitstek geschikt voor hergebruik binnen haar eigen grenzen. Denk daarbij aan straatmeubilair, bouwconstructies, funderingen enzovoorts.

Schenkingsacte eindigt

Tot aan het idee van de veiling verwerkte een ander bedrijf het Amsterdamse stamhout. Deze samenwerking stopt in september omdat dan de zogeheten schenkingsakte eindigt. Een ideaal moment om vanaf dat moment verder te gaan met een eigen opslag en bijbehorende veiling.

“De veiling biedt dan een gelijk speelveld voor Amsterdamse houtpartijen, met kansen voor het Amsterdamse bedrijfsleven en kleinere lokale (buurt)initiatieven”, aldus Van Doorninck.

Educatie

Naast de opslag en veiling gaan Wageningen Universiteit en de TU Delft onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een volledig ingerichte houtzagerij met uitgebreid informatiecentrum. “Na de startfase kan dit een plek worden met een educatieve functie voor bezoekers, vakscholen en basisonderwijs over duurzaam bosbeheer en stedelijk hout”, aldus de wethouder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer