Ga naar hoofdinhoud

Hulp bij due diligence

Wie hout importeert, verhandelt of bewerkt, wil zeker weten dat het niet illegaal is gekapt. Hoe controleer je dit? Hoe sluit je risico’s uit? Bewust met Hout geeft tips & tricks in de nieuwe Due Diligence Handreiking voor duurzaam bosbeheer.

Bewust met Hout maakte de handreiking voor alle bedrijven en organisaties in de houtsector. Dit deed de instantie in het kader van het convenant Bevorderen duurzaam bosbeheer.

Due diligence betekent ‘gepaste zorgvuldigheid’. Ofwel een stelsel van zorgvuldigheidseisen. Wie zich daaraan houdt, voldoet aan de regels voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) en volgt de OESO-richtlijnen.

Eerste stappen

De aanschaf van gecertificeerd hout, met een keurmerk van FSC en PEFC, dekt al minimaal 80% van de IMVO-risico’s in het bos af. Check daarnaast in het eigen inkoopbeleid én bij de leverancier hoe het zit met sociale- en milieuthema’s. Bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden en milieubeleid van materialen (lijm, verf, tijdelijke arbeid). Wie wil voldoen aan de Europese Houtverordening (EUTR) heeft nog meer stappen te zetten. De handleiding maakt duidelijk welke.

Klik hier voor de Due Diligence Handreiking voor duurzaam bosbeheer.

Lees ook: Veel grijze zones in Houtverordening

Eén reactie op “Hulp bij due diligence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer