Ga naar hoofdinhoud

Voortaan individuele licentiecode voor houders FSC-groepscertificaat

Bert de Jong van DuraCert

Organisaties binnen een FSC-groepscertificaat krijgen een beter positie binnen het FSC-systeem. Dit heeft DuraCert bewerkstelligd. Deze organisaties krijgen voortaan een individuele licentiecode.

Tijdens de recent gehouden FSC General Assembly heeft adviesbureau en FSC-groepsmanager DuraCert een voorstel gedaan dat is aangenomen door de internationale leden van FSC.

Inhoud verbeteringen

Het aangenomen voorstel houdt in dat organisaties binnen groepscertificaten eenzelfde zichtbaarheid krijgen als individueel gecertificeerde organisaties binnen het FSC-systeem.

Verder krijgen deze organisaties hun individuele licentiecode ten behoeve van de traceerbaarheid van gelabelde producten: een grote verbetering van de transparantie en traceerbaarheid in de FSC-gecertificeerde handelsketens.

Internationale steun

Bert de Jong, vertegenwoordiger van DuraCert bij FSC International: “We hebben meer dan 2 jaar gewerkt aan het vergaren van internationale steun voor ons voorstel bij andere leden van FSC International en zijn zeer tevreden met het behaalde resultaat. Met het aannemen van dit voorstel krijgen kleinere organisaties een eerlijke kans binnen het FSC-systeem om hun bijdrage aan verantwoord bosbeheer te kunnen leveren.”

De route van het voorstel

FSC staat voor Forest Stewardship Council, een wereldwijde organisatie die verantwoord bosbeheer nastreeft. Het is een non-profit organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. De General Assembly is het hoogste bestuursorgaan van FSC. De leden zijn verdeeld in drie zogenaamde “kamers”, te weten: de economische-, de ecologische- en de sociale kamer.

Om een voorstel aangenomen te krijgen moet in iedere kamer een absolute meerderheid worden verkregen en over alle kamers een twee derde meerderheid worden verkregen.

FSC is wereldwijd het enige keurmerk dat op deze manier een afgewogen en democratische besluitvorming kent. Het voorstel van DuraCert werd in totaal met 96,44% van de stemmen aangenomen. DuraCert is samen met ca. 1100 andere organisaties en individuen lid van FSC International en geeft daarmee richting aan de ontwikkeling van het keurmerk.

Wat is een FSC-groepscertificaat?

De groepsmanager (bijvoorbeeld DuraCert) neemt bedrijven die onder het groepscertificaat vallen werk uit handen en controleert de groepsleden jaarlijks. Bedrijven die zich willen scharen onder een dergelijk certificaat mogen niet meer dan 15 FTE of niet meer dan 1 miljoen Amerikaanse dollars per jaar omzetten.  Bedrijven met een jaaromzet groter dan 1 miljoen USD zijn dus welkom in een groepscertificaat, zolang zij minder dan 15 FTE op de loonlijst hebben staan.

Groepsleden kregen tot voor kort dezelfde FSC-licentiecode. De FSC-CoC-code kreeg al wel een eigen unieke toevoeging. Grootste voordeel van deze vorm van certificering zijn de lagere kosten.

3 reacties op “Voortaan individuele licentiecode voor houders FSC-groepscertificaat

 • Hanneke

  De laatste alinea bevat een klein foutje. Bedrijven mogen deelnemen aan een groepscertificaat als zij niet meer dan 15 FTE OF niet meer dan USD 1.000.000 op jaarbasis omzetten. Bedrijven met een jaaromzet groter dan 1 miljoen USD zijn dus zeker welkom in een groepscertificaat, zolang zij minder dan 15 FTE op de loonlijst hebben.

 • n.bluiminck@eisma.nl

  Dank je wel Hanneke voor je alerte reactie. Het is aangepast.
  Groet Nathalie Bluiminck, Houtwereld.

  1. Hanneke

   Dank je wel Nathalie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer