Ga naar hoofdinhoud

Indonesië tornt toch niet aan SVLK

Om de procedure met betrekking tot de legaliteit van hout en andere producten voor met name kleinere bedrijven te versnellen en vereenvoudigen, wilde Indonesië in mei de V-Legal- en LS-douanedocumenten opheffen. Na commentaar in binnen- en buitenland gebeurt dat bij nader inzien toch niet.

De V-Legal- en LS-douanedocumenten vormen de grondslag van het SVLK-legaliteitssysteem van Indonesië. Op zijn beurt is het aan SVLK te danken dat Indonesië als eerste producentenland van de Europese Unie een FLEGT-vergunning heeft gekregen, als bewijs dat het land aantoonbaar legaal hout levert. Nederland ontvangt nu al enkele jaren Indonesische houtproducten met een FLEGT-vergunning, waarvoor de douane een soepele ‘green lane’ heeft geopend. Ook andere Europese landen importeren dit FLEGT-hout.

Protest

Het voornemen van het Indonesische ministerie van Economische zaken om te stoppen met V-Legal- en LS-douanedocumenten legde dan ook een bom onder de FLEGT-vergunning. Er kwam protest omdat deze maatregel de geloofwaardigheid van Indonesische producten zou aantasten.

Het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw ging in overleg met andere ministeries, waarna de collega’s van Economische Zaken besloten de gewraakte plannen terug te trekken. Het SVLK-systeem blijft dus operationeel. Wel zal de inhoud ervan worden gereviseerd.

(foto: euflegt.efi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer