Ga naar hoofdinhoud

Industrie kan meer doen met lignine

Een nieuw Europees netwerk stimuleert de industriële toepassing van lignine. Deze natuurlijke lijmstof komt onder andere voor in bomen en heeft veel potentie voor toepassingen in de bouw.

LignoCOST is de naam van een groot Europees netwerk dat wordt gecoördineerd door Wageningen Food & Biobased Research. De deelnemers willen een pan-Europees netwerk ontwikkelen dat de totale waardeketen bestrijkt, van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

Lignine is goedkoop omdat het in grote hoeveelheden voorkomt in de natuur. Het geeft als lijmstof stevigheid aan bomen, grassen en stro. De stof komt vrij bij de pulp- en papierproductie, waarvoor het nu vooral nog als brandstof wordt gebruikt.

Vezelplaten

Voor de industrie kan lignine van veel grotere waarde zijn, mede vanwege zijn aromatische, polymeer-, UV-stabiliserende en anti-microbiële eigenschappen. Lignine wordt al succesvol toegepast in producten als cement, bio-asfalt (foto), composieten en in lijmen voor vezelplaten. Maar te denken valt ook aan koolstofvezels en bouwmaterialen. Het EU-netwerk LignoCOST wil daarvoor een stevige basis leggen.

(foto: WUR)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer