Ga naar hoofdinhoud

ING rapport: Hout is de elektrische auto van de woningbouw

Houtbouw is duurzamer, lichter en ideaal voor industrialisatie bouwproces. De milieuwinst van houtbouw is enorm. Houten huizen zullen op termijn meer bepalend zijn in het straatbeeld van een nieuwbouwwijk. Dat zijn een paar conclusies uit het vandaag gepubliceerde rapport over houtbouw van ING Research. Houtbouw is nog wel duurder dan ‘traditionele bouw’. Door schaalvoordelen en hogere CO2-heffingen op beton en bakstenen wordt hout naar verwachting de komende jaren echter een steeds concurrerender bouwmateriaal. Het maakt een goede kans de ‘elektrische auto van de woningbouw’ te worden, zegt ING Research.

In de publicatie bekijkt ING Research of bouwen met hout een serieus alternatief is voor andere bouwmaterialen zoals beton. Voor de industriële revolutie was hout het belangrijkste bouwmateriaal, ook in Nederland. De afgelopen twee eeuwen is hout echter verdrongen door beton, bakstenen, staal en ook kunststoffen. Deze materialen hebben echter een grote negatieve impact op het milieu. Om dit tegen te gaan overwegen steeds meer bouwbedrijven te gaan bouwen met biobased materialen zoals hout. Momenteel kan Nederland nog niet tippen aan houtlanden zoals Zweden en Finland, maar Nederland gaat na Oostenrijk wel aan kop in de achtervolging.

CO2 uitstoot

De beton-, cement- en bakstenenindustrie gebruikt zeer veel energie in het productieproces waardoor veel CO2 wordt uitgestoten. Per euro productiewaarde is het energieverbruik in deze sector ongeveer 10 keer zo hoog als in de houtindustrie. Beton vervangen door hout kan de CO2 uitstoot van de bouwproductie dus drastisch verlagen. ING rekende als voorbeeld uit dat de bouw van 20.000 houten woningen de jaarlijkse CO2 uitstoot door gasgebruik van de hele stad Utrecht compenseert.

Spectaculaire groei

ING noemt de groei in houtbouw in het onderzoek spectaculair. Steeds meer bouwbedrijven overwegen met hout te gaan bouwen en veel bedrijven voegen de daad al bij het woord. Import van hout door de Nederlandse bouwsector is de afgelopen jaren ook spectaculair gestegen en verdrievoudigde in de periode 2013-2019 (laatst beschikbare data). In vergelijking met andere Europese landen springt die Nederlandse stijging er echt uit. Kanttekening hierbij is wel dat beton ook populair is. Bij vergelijking van de volumeontwikkelingen van de houtindustrie voor de bouw en de betonindustrie, blijkt de betonindustrie harder te groeien dan de houtindustrie.

Houtbouw nog wel duurder

Nieuwe investeringen en de kostprijs van hout zorgen er voor dat houtbouw nog wel circa 5 tot 10 procent duurder is dan het gebruik van beton en bakstenen. ING Research ziet daarbij wel veel redenen om aan te nemen dat houtbouw goedkoper kan worden. Als er meer gebouwd gaat worden met hout kan dat zorgen voor schaaleffecten waardoor de prijs per woning daalt. Daarbij komt dat de productie van energie intensieve bouwmaterialen de komende jaren duurder gaat worden door CO2-heffingen. Dit maakt traditionele bouwmaterialen als beton en bakstenen relatief duurder ten opzichte van hout.

Toekomst voor houtbouw

“Hout zal in de nabije toekomst een veel belangrijker bouwmateriaal worden dan het nu is”, aldus Jan van der Doelen, ING Sector Banker Building & Construction. “De voordelen er van zijn simpelweg te groot. Er zal echter ook ruimte blijven bestaan voor het gebruik van de voor Nederland traditionele materialen als beton, cement en bakstenen, vanwege de grote vraag naar woningen. De opschaling van houtbouw zal de nodige tijd vergen. Maar houten huizen zullen uiteindelijk meer bepalend gaan worden in het straatbeeld van Nederlandse nieuwbouwwijken.”

ING zoomt in dit uitgebreide rapport verder in op de voordelen van houtbouw, de herkomst van hout, het industrialisatieproces, mythes en vooroordelen en prijzenveranderingen in hout en beton. Het geeft een goed beeld van de mooie toekomst voor houtbouw. De conclusie: Investeer in hout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer