Ga naar hoofdinhoud

Innovatie centraal op beurs Carrefour International du Bios

De houtbranche kijkt uit naar deze 16de editie van de Carrefour International du Bois in het Franse Nantes. Deze toonaangevende houtbeurs is gewijd aan houthandel en bewerking, bosbouw en aan houtproducten in al hun vormen. In drie dagen tijd brengt de beurs 563 exposanten en meer dan 11.500 bezoekers uit 85 verschillende landen samen. De Carrefour is een ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven, maar ook voor beroepen van de toekomst. De beurs zet innovatie op het gebied van bosbouw- en houtindustrie centraal.

“Hout speelt een grote rol in ons leven. Verwarmen, wonen, verpakken, inrichten… al sinds mensenheugenis maakt dit materiaal deel uit van ons dagelijks leven. Tegenwoordig is hout een essentieel onderdeel geworden van een groot aantal beroepen, of ze nu te maken hebben met bosbouw, bouw, ontwikkeling, industrie, energie of verpakking. Beschikbaar en duurzaam, verovert het ook terrein in nieuwe toepassingsgebieden, met name op het gebied van technologie en innovatie”, aldus de beurs in aanloop naar het evenement.

De Carrefour International du Bois vindt van 1 t/m 3 juni 2022 plaats in het Parc des Expositions in Nantes. De beurs richt zich voor de tweede achtereenvolgende keer op innovatie in een speciaal daarvoor ingerichte zone in Hal 1. Afpia Solfi2A, Bois HD en Xylofutur, belangrijke spelers in de sector, zullen het voortouw nemen in deze ruimte die gewijd is aan uitwisselingen en ontdekkingen. Voor deze editie van 2022 zal Wood Tech, het eerste netwerk van start-ups in de houtsector, deel uitmaken van het gezelschap en vergezeld worden door 4 van zijn leden op een stand.

Focus op beroepen van de toekomst

De Wood Tech, het eerste netwerk van startende bos- en houtbedrijven, is daar een concreet voorbeeld van: “Na iets meer dan een jaar telt onze groep nu 29 jonge innovatieve bedrijven die zich ontwikkelen op het gebied van digitale technologie om houtwinning te vergemakkelijken of de kennis van boomsoorten te verbeteren. Sommige van deze start-ups werken ook aan de oprichting van platforms om houtprofessionals rechtstreeks in contact te brengen met particulieren, of aan meer “product”-gerichte toepassingen zoals houten aanraakschermen of herbruikbare voedselverpakkingen die volledig van plantenvezels gemaakt zijn”, vertelt François Vulser, directeur van Wood Tech.

Van de 29 leden van Wood Tech zullen er vier op de Carrefour International du Bois aanwezig zijn in de innovatieruimte. Eén van hen is EKWATO (Occitanie), een professionele en innovatieve digitale oplossing voor risicobewaking en -beheersing in de hele toeleveringsketen van houtproducten. Het vergemakkelijkt de toepassing van regelgeving voor de aankoop van houtproducten, zoals de vereiste risicoanalyse, van bosbeheerder tot distributeur.

Nederlandse en Belgische deelnemers

De Nederlandse houtbranche wordt in Nantes vertegenwoordigd door exposanten International Plywood, Deckwise International, MOSO International, Norway Coatings, Royal Deck en Boogaerdt Hout. Zo gaat Boogaerdt Hout de bezoekers in haar stand inspireren met de mogelijkheden en grote verscheidenheid in houtsoorten, waaronder Azobe, Bilinga, Tali, Oregon Pine en Accoya. Belgische houtbedrijven zijn in veel grotere getalen aanwezig, waaronder DecoSpan, LDC Wood, Lemahieu, Unilin, Cras en Vandecasteele Houtimport.

Voor de volledige lijst exposanten zie hier.

Een gratis badge aanvragen voor de Carrefour du Bois kan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer