Ga naar hoofdinhoud

Innovatieproject ‘Woodworking as a Service’

Meer flexibiliteit in de omgang met markt- en economische schommelingen en toegang tot de nieuwste technologieën. Dat is de belofte van het nieuwe ‘Woodworking as a Service’-bedrijfsmodel. Een innovatief model dat het bedrijf Weinig de komende twee jaar zal implementeren.

Met dit model kunnen klanten voor machines betalen op basis van werkelijk gebruik. Dit betekent dat een automaat niet eenmalig wordt aangeschaft voor een bedrag X. Zij krijgen daarentegen een automaat waarvan het gebruik op gezette tijden wordt gefactureerd. Het is dus niet langer de machine die centraal staat in het bedrijfsmodel, maar de prestaties, de output, de beschikbaarheid en de service.

Financiering

Met steun van het InvestBW-financieringsprogramma van de deelstaat Baden-Württemberg, heeft de Weinig Group goedkeuring gekregen voor de financiering van deze bedrijfsmodelinnovatie. Het programma verstrekt financiering aan in Baden-Württemberg gevestigde bedrijven. De financiering is bedoeld voor technologische onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die gericht zijn op nieuwe, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en diensten (bekend als ‘slimme diensten’).

Partners

Binnen dit gesponsorde project zal Weinig samenwerken met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation (IPA), Roth Steuerungstechnik en Hogra-Holz. Fraunhofer IPA ondersteunt het consortium met de nieuwste methoden uit de wetenschap en met expertise op het gebied van bedrijfsmodellering. Roth Steuerungstechnik uit Billigheim is de software-expert in het team. Daarnaast een belangrijke partner voor het ontwikkelen van de technische toepassing van de dienst.

Weinig is trots om met Hogra-Holz uit Limbach als proefklant samen te werken. Jochen Ganz, hoofd van de afdeling New Business & Innovation van Weinig: “Hun betrokkenheid zal ervoor zorgen dat we bedrijfsmodel dicht bij de eisen van de klant ontwikkelen. Hiermee kunnen we het klantperspectief vanaf het begin integreren.”

Het project is inmiddels officieel gestart. In een overleg met de betrokken partners zijn het projectplan en de werkpakketten vastgesteld. Volgens Julian Geiselhardt, innovatiemanager en hoofd van het project zal het bedrijf regelmatig informatie verstrekken over verdere ontwikkelingen om volledige transparantie te garanderen.

Solid Wood Summit

“Woodworking as a Service” krijgt ook een eigen themablok op de Weinig Solid Wood Summit. Een panel van experts zal iedere belangstellende te woord staan. Aanmelden voor gratis deelname kan via deze link:

Weinig is in Nederland vertegenwoordigd door De Groot Bewerkingsmachines.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer