Ga naar hoofdinhoud

Inspectie SZW stelt controles uit

Inspectie SZW gaat voorlopig geen steekproeven doen onder timmerbedrijven in het kader van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en arbeidsdiscriminatie.

De steekproeven zouden starten in maart, maar gaan vanwege corona niet door.

Ter voorbereiding van het bezoek kunnen bedrijven speciaal ontwikkelde zelfinspecties doen om inzicht in hun eigen situatie te krijgen. Wie kiest voor de zelfinspectie ‘Pesten, discriminatie & seksuele intimidatie’ op Zelfinspectie.nl ziet snel of hij/zij als werkgever genoeg doet rondom arbeidsdiscriminatie. De zelftest genereert een bedrijfsspecifieke actiepuntenlijst.

Arbeidsdiscriminatie ontstaat als sommige werknemers of sollicitanten anders worden behandeld dan anderen op grond van afkomst, leeftijd, geslacht, levensovertuiging, handicap, politieke gezindheid, arbeidsrelatie (fulltime/parttime, vast/tijdelijk contract), nationaliteit, gender, seksuele geaardheid en zwangerschap/jong ouderschap.

RI&E

Inspectie SZW richt zich met haar controles op de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en het Plan van Aanpak. Ook onderzoekt de instantie ten aanzien van ongewenst gedrag, gedragsregels en/of gedragscode, voorlichting en onderricht (V&O) van de werknemers, instructie en/of training van leidinggevenden, positie en rol van de vertrouwenspersoon en tot slot de klachtenregeling, klachtencommissie en beleidsevaluatie (PDCA).

SSWT heeft voor de timmerindustrie een eigen passende RI&E ontwikkeld (klik HIER voor meer informatie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer