Ga naar hoofdinhoud

Investeren in illegale kap

Het Franse ontwikkelingsagentschap FDA heeft volgens Global Witness meer dan 120 miljoen euro geïnvesteerd in bedrijven die zich op grote schaal met de kaalkap van regenwouden bezighouden.

Global Witness komt met zijn aantijgingen naar buiten op een moment dat de FDA zich volgens de mensenrechtenorganisatie op de klimaattop in Frankrijk presenteert als een duurzame investeerder. Diverse onderzoeken zouden echter uitwijzen dat de FDA onder meer 120 miljoen euro stak in de houtkapindustrie in het Congobekken, waar in deze branche op grote schaal ontwettig en schadelijk wordt gewerkt. Het gaat dan onder meer om illegale houtkap, belastingontduiking en (het meewerken aan) geweld tegen de lokale bevolking. Global Witness heeft, gesteund door diverse andere NGO’s, de FDA gevraagd te stoppen met investeren in de houtkapindustrie in het Congobekken.
Global Witness baseert zijn beschuldigingen op diverse onderzoeken uit de laatste jaren. Eerder dit jaar werd door de organisatie zelf aangetoond dat de FDA zaken doet met houtbedrijven die van alles op hun kerfstok hebben. Een EU-onderzoek in 2014 toonde aan dat feitelijk geen enkel houtkapbedrijf in Kameroen als legaal kan worden beschouwd. En in 2012 wees onderzoek uit dat kapbedrijven in DR Congo zich op dermate grote schaal aan belastingontduiking schuldig maken dat 90 procent van de belastingen in dit verband simpelweg niet betaald wordt.
De FDA zegt dat zijn investeringen en leningen bedoeld zijn om voor technische steun teneinde de milieu-impact van houtkap te verminderen, en voor de economische ontwikkeling van gebieden die rijk aan bos maar arm in financiële middelen zijn. Volgens Global Witness kun je de regenwouden van deze wereld echter niet toevertrouwen aan industriële houtkapbedrijven als je serieus bent in je wens ze te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer