Ga naar hoofdinhoud

ITTO: discussie over carbon credits

De markt voor koolstof, carbon credits, groeit snel en ze vormen een grote kans voor het behoud van tropisch bos. Maar de prijzen zijn nog laag wat hun werking remt.

Dit was kernboodschap op de jaarlijkse marktdiscussie die werd gehouden tijdens een bijeenkomst van de International Tropical Timber Organisation. Ook werd gewaarschuwd voor greenwashing.

De jaarlijkse marktbespreking wordt gehouden als onderdeel van een gezamenlijke zitting van de commissies van de ITTO om de leden te informeren over de belangrijkste trends en problemen in de handel in tropisch hout.

Risico greenwashing

Celina (Kin Yii) Yong, van het Ontwikkelingsprogramma van de VN, zei dat het aantal transacties op de vrijwillige koolstofmarkten (carbon credits) enorm is toegenomen. “Vrijwillige koolstofmarkten zullen een sleutelrol spelen in het transitieproces, maar er is een risico van greenwashing, zei ze.

Yong stelt dat er een groeiende vraag is naar koolstofkredieten, maar dat de prijzen nog niet de werkelijke kosten dekken voor het behoud van natuurlijke bossen.

“We moeten het dubbel tellen van carbon credits vermijden en zorgen dat de emissiereductie echt is, zodat we greenwashing niet stimuleren.”

Kijk hier de discussie terug

Waarde Latijns-Amerika: 2 miljard per jaar

Ivan Tomaselli, van STCP in Brazilië, schat dat de markt voor carbon credits in Latijns-Amerika goed is voor 2 miljard dollar per jaar. “En die waarde neemt alleen maar toe als de vraag verder stijgt.”

“Alle sectoren hebben belangstelling voor emissiereductie.” En als bedrijven of landen zelf niet naar nul-emissie kunnen willen ze dat compenseren met de aankoop van carbon credits.

Pierre Schueller, van TEREA in Frankrijk, waarschuwt ervoor dat maar weinig bedrijven goed op de hoogte zijn van de betrokken mechanismen en de regels en criteria voor deelname aan koolstofhandel. Hij ziet groeiende interesse vanuit het Congobekken.

Schueller stelt dat ITTO een rol heeft in het regulieren van de handel, bijvoorbeeld door wegnemen van technische barrières en voor een juiste vaststelling van de eigendomsrechten van de carbon credits. Wie krijgt de opbrengsten en wat wordt er mee gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer