Ga naar hoofdinhoud

Juiste moment om in te stappen

Met een sneltreinvaart ontwikkelt de houtbouw zich in Nederland. Het dwingt houtbouwbedrijven tot opschalen en initiatieven om aan de vraag van de markt te voldoen. Van houtskeletbouwlijn tot complete huizenfabrieken worden opgetuigd. Timmerfabrieken zien daarbij hun kans schoon om ook in deze tak van sport te stappen.

De Groot Vroomshoop groeit, samen met Finch Buildings, uit tot een grote naam in modulair bouwen. Dat gebeurt sinds kort vanuit de Fabriek van Houten Gebouwen, een 5.000 m² grote hal in Enschede. “Er diende zich een flink aantal nieuwe houtbouwprojecten met CLT aan voor het komende jaar. Wij willen continuïteit creëren in onze productie”, aldus algemeen directeur Gerard Beltman.

Speciale machines

De transitie naar ‘bouwen in de fabriek’ resulteert in een hausse aan Nederlandse houtskeletbouwers. Bij de aanschaf van speciale machines komen ze vaak terecht bij H&M Houtbewerkingsmachines in Sneek. Dit bedrijf verkocht zijn houtskeletbouwmachines lange tijd aan het buitenland. Maar directeur-eigenaren René Klabbers en Marcel van der Molen zien het aandeel van Nederlandse opdrachtgevers en afnemers nu al drie jaar groeien.

Zo nam Timmerfabriek Maaldrift in Wassenaar recent een houtskeletbouwlijn van H&M in gebruik. Een nieuw prefab-team, onder leiding van directeur-eigenaar Wim Qualm, plaatst de elementen op locatie. Ondertussen rollen de opdrachten binnen.

Optimus

Over werk heeft ook Timmerfabriek Frank van Roij in Goirle niet te klagen. Het bedrijf is al decennialang actief in houtskeletbouw. Gloednieuw is de Optimus (foto). In deze fabrieksmatig geproduceerde systeemwoning worden zowel hsb als CLT toegepast. Frank van Roij vertelt er alles over in Houtwereld.

Klik hier voor de complete online editie van Houtwereld nr. 4 van 26 maart 2021 (gratis voor abonnees op het vakblad). Nog geen abonnee? Klik hier voor een abonnement of proefnummer.

Lees ook: Tuinseizoen loopt gewoon door

2 reacties op “Juiste moment om in te stappen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer