Ga naar hoofdinhoud

Kamer steunt nationaal bomenplan

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een reeks moties rond de aanplant en het beheer van bossen. Aanleiding hiervoor is een initiatiefnota van SP en Groenlinks.

Tijdens het recente overleg over de initiatiefnota Nationaal Bomenplan van de leden Bromet van GroenLinks en Futselaar van de SP nam de Tweede Kamer een aantal moties aan met het oog op de Bossenstrategie en de nationale strategische plannen voor het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Ook stuurt de Tweede Kamer aan op extra beschermingsmaatregelen voor monumentale bomen en plantmateriaal voor autochtone bomen en struiken.

GroenLinks en SP zijn het niet eens met het voorstel in het vast te stellen bosbeheerbeleid om voor kaalkap een areaal van 0,5 hectare als maximum te hanteren. Ze vragen om nader wetenschappelijk onderzoek naar de ecologische effecten van vlaktekap op de kwaliteit van bosecosystemen.

Daarnaast dringen de twee politieke partijen aan op een breed pakket aan maatregelen voor de aanleg van natuur en bos. Bijvoorbeeld een regeling waarbij boeren betaald krijgen voor het aanplanten van bossen op hun land en de grond zijn agrarische bestemming behoudt.

In hun initiatiefnota spreken SP en GroenLinks van “17 miljoen bomen erbij, één voor elke Nederlander”.

Bron: Groene Ruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer