Ga naar hoofdinhoud

Kamerleden sturen aan op meer hout in de bouw

D66 en GroenLinks hebben bij de Tweede Kamer twee moties ingediend over bouwen met hout. De ene heeft betrekking op een onderzoek naar de mogelijke voordelen van grootschalig bouwen met hout. De andere motie mikt op bevordering van het gebruik van duurzaam geproduceerd hout.

Jessica van Eijs, Kamerlid D66, verzoekt de regering in kaart te brengen wat de bijdrage van grootschalige bouw in hout kan zijn voor het stikstofprobleem, klimaatverandering en woningtekort, en de Kamer hierover in het voorjaar van 2020 te informeren.

Proeftuinwijken

In zijn motie vraagt Tom van der Lee, Kamerlid GroenLinks, de regering om te onderzoeken hoe het gebruik van duurzaam geteeld hout in de bouw bevorderd kan worden en hiermee ook in het kader van de proeftuinwijken actief te experimenteren. Van der Lee constateert dat in de gebouwde omgeving nog grote stappen te zetten zijn om duurzamer te bouwen en zo de CO2-uitstoot verder te beperken.

Veel woningen worden gebouwd met beton, waarvan de productie ongeveer 8% bijdraagt aan de totale uitstoot van CO2. Voor de langere termijn bouwen met duurzaam geproduceerd hout is volgens Van der Lee goedkoper. Beton kost veel energie om te produceren, terwijl bouwen met duurzaam hout mede zorgt voor een lagere CO2-uitstoot in de bouw.

5 reacties op “Kamerleden sturen aan op meer hout in de bouw

 • HENK LUINSEEL

  zit wel eens te denken… STEL dat de co2 / stikstofuitstoot gekapitaliseerd zou worden (of eenvoudigweg belast) dan wordt er hermedisch niet veel meer gemetseld, denk ik.
  Maar of we dát moeten willen?

 • Die gegevens zijn allang bekend. Dus waarom wachten tot voorjaar 2020!?
  https://opslagco2inhout.nl/co2-result

 • LDB

  Er zijn bedrijven die platen produceren met gerecycleerd afvalhout en resten uit productie van bouwhout . Duurzamer geteeld en geproduceerd hout dan dat uit de “Urban Forest” (afval uit het stads-, industrie- en zagerijwoud) ken ik niet. Er wordt een tweede en een derde leven gegeven aan bestaand hout waardoor geen mooie grote stammen moeten gekapt worden. De CO2 blijft opgeslagen. Geen enkel ander materiaal doet beter. Meer hout en bij uitstek meer dergelijke platen in de bouw is dus de oplossing bij uitstek.

 • Geweldig dat het ‘eindelijk’ zover is. Onderschat niet dat er in de 70′ jaren al veel goede initiatieven waren op het gebied van ‘houtbouw’. Bedrijven zoals ‘Wilma’ waren bijvoorbeeld actief. Het project ‘Fokkesteeg’ in Nieuwegein was feitelijk gedeeltelijk een proef voor Canadese HSB. (Waar ik op doel is de bouwbaarheid met hout en niet het stedenbouwkundige imago van die wijk).

  Bovendien zijn er bewijzen dat er vlak na de 2e wereldoorlog al onderzoeken en initiatieven waren om met houtbouw bij te dragen aan het woningvraagstuk in Nederland. ‘Out of the box’ denken en doen met hout draagt bij aan de transitie van traditioneel naar ‘het nieuwe’ bouwen.

 • Helaas een cynisch geluid ondanks het feit dat ik profiteer van deze Hype.

  Heerlijk die politici. 20 jaar probeer ik al houten huizen aan de man te brengen met alle huidige argumenten, maar tot 4 jaar terug werd nog niet 1 op de 50 bouwaanvragen van een houten woning goedgekeurd door gemeentes en overheid.

  Nu is het ineens de meest sexy bouwvorm.bouwmateriaal en hebben ze allemaal hun mond er over vol en wordt bijna elke aanvraag goedgekeurd.

  Probleem is dat de overheden er te weinig aan verdienden en daarom werd het tegengewerkt. Nu kunnen ze echter niet achterblijven, maar wie gaat het gelag betalen? (lees minder inkomsten aan BTW, Loonbelasting, bouwleges etc vanwege de veel lagere bouwprijzen in hout) Rupsje (Rutte) nooitgenoeg zal dat inkomsten gat toch wel weer ergens mee willen dichten want snijden in andermans vlees is heel makkelijk , maar in het eigen vlees…………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer