Ga naar hoofdinhoud

Kinderdagverblijf met boomhuteffect

Boomhutten en kinderen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor Beham Architects uit Dietramszell (Duitsland) was het dan ook niet meer dan logisch om bij de opdracht een kinderdagverblijf te ontwerpen deze bijzondere ‘woningen’ in het ontwerp mee te nemen. Het resultaat is een houten architectuur die begroeiing en architectuur vakkundig met elkaar combineert.

Het huis voor kinderen in de wijk Bad Tölz-Wolfratshausen in Beieren biedt ruimte aan honderd kinderen. Voor het 40 meter lange en 20 meter brede gebouw heeft de architect de constructie van de oude Sachsenkamer Einfirsthöfe als model gebruikt. Dit betekent een zadeldak, onder gepleisterd, boven houten panelen en bedekt met rode bakstenen. In totaal is er bijna 700 kubieke meter hout gebruikt. Zowel het hout van de gevel als het constructieve massief dennenhout is afkomstig uit de eigen wijk.

Voor het boomhuteffect zijn binnen het gebouw atria van verschillende afmetingen ‘uitgesneden’. Op deze binnenplaatsen groeien hoge bomen waarvan de takken en bladeren vanuit alle kamers te zien zijn. Net als in een boomhut. De begroeiing verbindt verder het kinderdagverblijf met het aangrenzende heidegebied maar heeft tevens een klimatiserend effect: koeling in de zomer, een lagere warmtebehoefte in de winter.

Op de bovenverdieping verduisteren houten lamellen de grote ramen. Het uitkragende dak daarachter biedt extra bescherming tegen direct zonlicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer