Ga naar hoofdinhoud

Klimaatmaatregelen in Nederlandse FSC-gecertificeerde bossen

Drie FSC-bossen in NL worden klimaatbestendig gemaakt

FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen zijn eind 2019 een samenwerking aangegaan met VolkerWessels Dit om een drietal FSC-gecertificeerde bossen in Nederland klimaatbestendig te maken.

Landgoed Het Meuleman in Overijssel is het eerste bos waar de maatregelen voltooid zijn. Hier zijn het afgelopen jaar in totaal 1375 bomen aangeplant en 20 ha bos gerevitaliseerd. Op twee volgende plekken, in de gemeente Rheden (Gelderland) en op Landgoed Cleefswit (Noord-Brabant) starten de werkzaamheden dit najaar. In Rheden wordt in totaal 10 hectare bos ten zuidwesten van heidegebied het Rozendaalse veld gerevitaliseerd. Bij Landgoed Cleefswit gaat het om 6 hectare met een effect over enige tientallen hectaren.

Waarom?

De afgelopen jaren hebben de bossen in Nederland geleden onder toenemende droogte, bijkomende (insecten)plagen en stikstofneerslag. Met als gevolg boomsterfte en het verdwijnen van verschillende soorten flora en fauna. Om de bossen vitaler te maken en voor te bereiden op klimaatverandering zijn revitaliserende en klimaatadaptieve maatregelen nodig.

Maatregelen

Hierbij valt te denken aan het aanplanten van bomen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Of het bevorderen van natuurlijke verjonging door bijvoorbeeld dunning. Of het onderplanten met strooisel-verbeterende boomsoorten en het aanplanten van soorten die beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Ook soorten die veel CO2 opnemen behoren tot de mogelijkheden.

Tevens zijn bodem-verbeterende maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld het experimenteel toevoegen van steenmeel om het bodemleven te stimuleren en verzuring tegen te gaan. Kokers of rasters zullen de jonge aanplant op verschillende plekken beschermen tegen wildvraat. Uiteraard blijven de partijen de locaties tijdens en na de maatregelen monitoren om te zien of er nog (extra) acties nodig zijn.

Duurzame houtproductie

Lars van der Meulen, Directeur CSR bij VolkerWessels: “VolkerWessels bouwt aan een klimaatneutrale leefomgeving. Door bij te dragen aan klimaatslim bosbeheer realiseren we een CO2-reductie. Tevens dragen we bij aan klimaatadaptiviteit van de bossen. Bovendien zijn we op deze manier betrokken bij duurzame productie van hout in Nederland.

3 reacties op “Klimaatmaatregelen in Nederlandse FSC-gecertificeerde bossen

  • Leffert Oldenkamp

    Deze initiatieven kunnen de claim van klimaatbestendig niet ondersteunen. Geen experimenten bekend die dat aantonen.

  • Jan Maurits Schouten

    Het gaat hier nu juist om een experiment. Laten we hopen dat de maatregelen de bossen inderdaad klimaatbestendiger maken.

  • Leffert Oldenkamp

    dan dienen die experimenten wel gepaard te gaan met boomsoorten en bosverzorging die de lopende aanwas ( Co2 opslag en houtvoorziening) verhogen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer