Ga naar hoofdinhoud

KOMO-keur voor hsb-gevelelementen

Speciaal voor een hoogbouwproject in Rotterdam ontwikkelde Vianen Kozijnen, samen met Heijmans en SIGA, innovatieve houtskeletbouw-gevelelementen die zojuist KOMO-gecertificeerd zijn. Bij dit systeem zitten de aluminium kozijnen in een houten spouwblad; het geheel is water- en luchtdicht.

In de Rotterdamse wijk Katendrecht zijn recent twee woontorens opgeleverd, als onderdeel van een woningbouwproject in de Bananenstraat dat door Heijmans is gerealiseerd. De Cobana telt achttien verdiepingen en de Pisang heeft er vijftien; ze herbergen in totaal 375 huurwoningen.

De betonconstructie bestaat uit prefab wanden en vloerelementen. De gevels van beide woontorens zijn dichtgezet met hsb-gevelelementen en houten stelkozijnen van Vianen Kozijnen, waarbij in het houten binnenspouwblad een aluminium kozijn is bevestigd.

Hoogbouw heeft altijd te maken met een hoge winddrukbelasting en de kozijnen moeten extreme weersomstandigheden kunnen doorstaan om lekkage, tocht en houtrotting op termijn te voorkomen. Vianen Kozijnen ontwikkelde daarom een hsb-gevelelement dat een lucht- en waterdichtheid tot 600Pa garandeert. Deze gevelelementen kunnen zelfs in hoogbouw tot ruim 100 meter hoogte aan de kust toegepast worden. Ze halen een luchtdichtheid op niveau 4 (volgens EN 12207) en ze voldoen ook aan het passiefniveau (Qv10 0,15).

SKH heeft aan dit hsb-gevelelement het KOMO-attest met productcertificaat toegekend. Het voldoet hiermee aantoonbaar aan de Bouwbesluit-eisen voor hsb-gevelelementen voor hoogbouw, zoals weerstand tegen windbelasting en water- en luchtdoorlatendheid. Het attest heeft betrekking op niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen voor toepassing in laag- en hoogbouw.

(foto: architectenbureau Rijnboutt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer