Ga naar hoofdinhoud

Koolstofvastlegging voor het eerst gecertificeerd

Voor het eerst zijn in Nederland ‘koolstofcertificaten’ verstrekt voor het aanplanten van nieuw bos. De gelukkige eigenaar is Staatsbosbeheer. Deze organisatie heeft de koolstofvastlegging van een nieuw bos in Steenwijkerwold laten certificeren. De certificaten zijn toegekend door de Stichting Nationale Koolstofmarkt aan de Stichting Buitenfonds. De laatste draagt ze over aan een bedrijf dat betaalt voor de aanleg en een jarenlang beheer van het bos zodat het zijn CO2—footprint kan verkleinen.

De Stichting Nationale Koolstofmarkt is een resultaat van de in 2017 gesloten Green Deal Nationale Koolstofmarkt. Hierin werken twee ministeries samen met 18 marktpartijen om de mogelijkheden te onderzoeken naar een binnenlandse vrijwillige koolstofmarkt. Door certificaten te kopen, kan iedereen de aanleg van nieuwe natuur in Nederland stimuleren en hiermee een bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatcrisis.

Het bos in Steenwijkerwold is het eerste bosproject in Nederland dat certificaten heeft ontvangen van de stichting. Het gaat om een voormalige akker van 4,2 hectare waar vorige winter gevarieerd jong is bos aangeplant. Onder meer met eik, beuk, linde, esdoorn, hazelaar en noot. Door het mengen van veel boomsoorten is het bos beter bestand tegen het veranderende klimaat. Dit bos zal in de loop van de komende 100 jaar ruim 3.500 ton CO2 vastleggen.

Buitenfonds

Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die fondsen werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Projecten waar geen structurele bijdrage (meer) voor beschikbaar is. Buitenfonds werkt met bedrijven en particulieren samen om groene wensen voor huidige en toekomstige generaties te realiseren. Dit om de maatschappelijke betrokkenheid en verbondenheid met de natuur te laten zien en te vergroten.

Frank van Hedel van Buitenfonds: “We zien de afgelopen jaren al veel interesse vanuit het bedrijfsleven om te helpen met de financiering van nieuw bos in Nederland. Met de mogelijkheid om hier ook koolstofcertificaten voor terug te krijgen, hopen we dat het realiseren van nieuw bos een extra impuls zal krijgen.” Eerdere projecten waar koolstofcertificaten voor zijn uitgegeven betroffen andere vormen van klimaatoplossingen zoals het winnen van warmte uit rioolwater en het vernatten van veengebieden.

Op https://nationaleco2markt.nl/ is meer informatie te vinden over Stichting Nationale Koolstofmarkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer