Ga naar hoofdinhoud

Kritiek op FSC in Congobekken

“FSC in Afrika zorgt niet voor bescherming tegen het verlies van intacte bosgebieden (IFL’s)”, concludeert Greenpeace Nederland op basis van een recente studie onder leiding van de Universiteit van Maryland.

Tussen 2000 en 2013 is selectieve houtkap verantwoordelijk voor het verdwijnen van meer dan driekwart van de intacte bosgebieden, waarvan negentig procent in het Congobekken. Als het in dit tempo doorgaat, verliezen alle landen in het Congobekken – de Democratische Republiek Congo ofwel Congo-Kinshasa vooralsnog uitgezonderd – in zestig jaar alle intacte bosgebieden.
Greenpeace meldt zich grote zorgen te maken over de vernietiging van deze intacte bosgebieden, omdat deze van levensbelang zijn voor vele planten- en diersoorten en voor het tegengaan van klimaatverandering. Juist deze intacte gebieden zijn belangrijke koolstof ‘sinks’ die hun functie kunnen verliezen als ze degraderen.
Voor veel landen in het Congobekken en hun donorpartners vormen duurzame bosexploitatie en certificering een belangrijke strategie om bossen te beschermen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het Central Africa Forest Initiative (CAFI), waartoe ook Nederland onlangs is toegetreden. Op basis van de conclusies raadt Greenpeace overheden en donoren aan hun benadering te heroverwegen en in plaats daarvan te investeren in het instellen van beschermde gebieden, een maatregel die effectiever is volgens het onderzoek.
Greenpeace pleit er al langer voor dat intacte bosgebieden beschermd worden, ook in FSC-gecertificeerde kapgebieden. Met ingang van 1 januari 2017 zijn certificaathouders van FSC verplicht 80% van de intacte bosgebieden met rust te laten. “Deze studie benadrukt maar weer eens het belang hiervan én de urgentie om een oplossing te vinden om de laatste intacte bosgebieden in het Congobekken en tegelijkertijd de rechten van gemeenschappen afhankelijk van het bos te beschermen. Zolang er geen nieuwe benaderingen worden ontwikkeld ter bescherming van de bossen, liggen deze bossen te grabbel en zullen ze tegen het einde van deze eeuw verdwijnen”, aldus Greenpeace Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer