Ga naar hoofdinhoud

Kruislaaghout voor uitbreiding monumentale woning

derksen|windt architecten maakte voor een monumentale woning in de bollenstreek een uitbreidingsplan. In het ontwerp staat de beleving van de overgang tussen binnen en buiten centraal.

In de bollenstreek staan monumentale woningen met daarachter de bollenschuren en velden. Door de moderne bloementeelt zijn die oude schuren niet langer nodig. De opdrachtgevers vroegen derksen|windt architecten aan de achterzijde van de woning een uitbreiding te ontwerpen met uitzicht op de buitenruimte.

Verbinding van binnen en buiten
Alles in het ontwerp draait om de beleving van de opdrachtgevers en de verbinding van binnen en buiten. Wie de woning binnengaat, heeft vanaf verschillende standpunten zicht op de tuin.
‘De verdeling tussen openingen en wanden is een zorgvuldig compositie, waarbij alles volgens verhouding is ontworpen,’ leggen de architecten uit. Zo zijn de wanden iets dikker uitgevoerd dan constructief nodig voor de gewenste harmonie en de doorkijkjes. Dit alles deels volgens het gedachtegoed van architect dom Hans van der Laan.

Kruislaaghout
Het markante overstekende dak speelt een belangrijke rol in de sturing van het
zicht en in de subtiele overgang van binnen naar buiten. Het binnen zijn in de woning en het buiten zijn op het terras gaan vloeiend in elkaar over. Het dak is geconstrueerd met kruislaaghout, met daarop de isolatie en een groen dak. Door deze opbouw is de hoogte van de dakrand minimaal en kunnen de blank gelakte eiken kozijnen binnen bijna direct aansluiten op het plafond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer