Ga naar hoofdinhoud

Kunstwerk als viaduct

Een oproep van Rijkswaterstaat inspireerde Heijmans, Arup en Schaffitzel Holzindustrie om een viaduct van gelamineerd hout te ontwerpen. Het resultaat is circulair en gaat zo’n honderd jaar mee

Met de zogeheten Strategic Business Innovation Research (SBIR) legde Rijkswaterstaat vorig jaar bij marktpartijen de vraag neer of een circulair viaduct in hun ogen haalbaar is. Dit leverde de inzending van ruim dertig ontwerpen op. Daaruit selecteerde Rijkswaterstaat alvast tien gegadigden. Na haar definitieve keuze, gaat zij samen met drie partijen de innovaties verder ontwikkelen.

Eén van de tien uitverkorenen is een consortium van Heijmans, Arup en Schaffitzel Holzindustrie. Met hun concept ‘Bridges of Laminated Timber’, afgekort BoLT, willen ze de houttransitie in de bouw ook naar de grond-, weg- en waterbouw brengen. BoLT heeft een theoretische levensduur van zeker honderd jaar. Dit lukt door slim te ontwerpen en het hout volledig te beschermen tegen water. Ook hielden de drie bedrijven rekening met overige toekomstige regels van de Eurocode voor Houten Bruggen.

Houten bovenbouw

Volgens de initiatiefnemers krijgt Rijkswaterstaat met BoLT een kunstwerk-oplossing in handen om haar ambities – klimaatneutraal en circulair werken in 2030 – waar te maken. Bij BoLT bestaat de bovenbouw voor 75 procent van het gewicht uit hernieuwbaar materiaal. De toepassing van deze veelheid aan hout maakt de bovenbouw honderd procent CO2-neutraal.

Het concept is bruikbaar voor dekrenovatie van bestaande viaducten, met behoud van de onderbouw en fundering. Dit omdat de houten bovenbouw half zo zwaar is als een betonnen bovenbouw. Daarnaast is het toepasbaar bij de volledige nieuwbouw van viaducten.

Open source

Arup, Heijmans en Schaffitzel geven het volledige ontwerp na afloop van de testen als open source-document vrij voor verdere ontwikkeling door de markt. Dringen BoLT en partners door tot de laatste drie, dan wordt anderhalf jaar uitgetrokken voor het maken en beproeven van een prototype.

Lees ook: Circulair viaduct van hout en beton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer