Ga naar hoofdinhoud

Labels op houtstapels in bos

Nieuwe labels geven meer duidelijkheid over de bestemming en verwerking van gekapt hout in Nederlandse bossen. Bosbeheerders krijgen namelijk veel vragen en opmerkingen over stapels hout die in het bos liggen.

Een veel voorkomende misvatting is dat een groot deel wordt verwerkt als biomassa. In werkelijkheid wordt het overgrote deel van het Nederlandse hout gebruikt voor duurzamere toepassingen zoals zaaghout voor in de huizen- of meubelbouw, OSB en ander plaatmateriaal of karton en papier. Om hier meer duidelijkheid over te scheppen heeft de Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) samen met Staatsbosbeheer zeven labels ontwikkeld om recreanten in het bos over de bestemming van opgestapelde stammen hout te informeren.

Hoogwaardige toepassingen

De beheerders van bossen in Nederland en de AVIH streven ernaar om hout een zo hoogwaardig mogelijke bestemming te geven. Hoe langer het hout gebruikt wordt, hoe langer de opgeslagen koolstof wordt vastgehouden. Op deze manier draagt het gebruik van de circulaire grondstof hout bij aan de klimaatdoelen.

Labels

De labels zijn gedrukt op karton dat tegen een regenbui kan. Bosaannemers en bosbeheerders gaan de informatieve labels bevestigen op de stapels hout die in het bos liggen. Op de labels staat uitleg over waar het geoogste hout naartoe gaat en welk product ervan gemaakt wordt. Door de QR-code op het label te scannen kan de website waargaatdithoutnaartoe.nl worden bezocht. Op deze website staat nog meer uitleg over de toepassing van het hout.

De labels zijn door alle bosaannemers en bosbeheerders in Nederland te gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer