Ga naar hoofdinhoud

Leermodules boslandschap voor scholen en universiteiten

In een samenwerking tussen ITTO en de International Union of Forest Research Organizations (IUFRO) is een gratis reeks leermodules vrijgegeven. De modules zijn ontwikkeld voor middelbare scholieren en universiteitsstudenten met als doel meer inzicht te geven in herstel van boslandschap.

Herstel van boslandschap maakt gebruik van holistische benaderingen om het ecologisch functioneren van aangetaste landschappen te herstellen. Gelijktijdig is het de bedoeling op grotere schaal diverse, duurzame sociaaleconomische voordelen te creëren voor mensen die in deze omgevingen leven. Toepassen in de praktijk blijkt echter niet zo eenvoudig. Het opleiden van toekomstige generaties kan een deel van de oplossing zijn.

Nieuwe generatie

De nieuw ontwikkelde leermodules zijn uitgebracht als bijdrage aan het VN-decennium voor herstel van ecosystemen 2021-2030. Ze richten zich op de volgende generatie professionals, beleidsmakers en besluitvormers. Het doel is hen bewust te maken van de cruciale rol die deze aanpak zal spelen in het herstellen van aangetaste landschappen.

Hiertoe bevatten ze de meest recente kennis over het thema, gebaseerd op publicaties zoals de ITTO Guidelines for Forest Landscape Restoration in the Tropics. Maar ook IUFRO’s Practitioner’s Guide voor het implementeren van boslandschapsherstel. Daarnaast IUFRO’s occasionele paper nr. 33 – Implementatie van boslandschapsherstel: lessen die zijn geleerd van geselecteerde landschappen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Tot slot is gebruik gemaakt van de e-cursus Duurzame financiering van bos- en landschapsherstel van de FAO.

De modules zijn te gebruiken door middelbare scholen en universiteiten in de tropen. Maar ook elders om curricula op het gebied van wetenschap, sociale wetenschappen, landbouw, klimaatverandering, milieustudies, bosbouw, aardrijkskunde en planning en ontwikkelingsstudies te stimuleren.

Vier presentaties

De leermodules bestaan uit vier PowerPoint-presentaties, samen met hand-outs voor docenten en studenten. Elke presentatie wordt geïllustreerd met casestudy’s en video’s en bevat een reeks vragen en opdrachten.

Module1: (principes van herstel van boslandschap) introduceert de zes wereldwijd erkende principes, bespreekt hun conceptuele basis en presenteert leidende elementen voor elk principe.

Module2 (ontwerp en implementatie) onderzoekt het herstelproces van boslandschap door middel van het ontwerp en de implementatie van langetermijninterventies ter plaatse.

Module3 (facilitering en capaciteitsontwikkeling) gaat in op de vaardigheden die mensen nodig hebben om het principe van ‘herstel van boslandschap’ te implementeren.

Module4 (Financiën) onderzoekt manieren om financiering te verkrijgen voor de uitvoering van een herstelproject.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer