Ga naar hoofdinhoud

Bos Rheden toekomstbestendig gemaakt

Foto: De Bosgroepen

VolkerWessels, FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen hebben het bos bij het Rozendaalse Veld toekomstbestendig gemaakt. Na afronding van de werkzaamheden hebben de partijen samen met gemeente Rheden begin juni een klimaatbord onthuld. Het bord bij de entree en verschillende QR-codes langs de route informeren bezoekers over maatregelen die zijn genomen in het kader van klimaatslim bosbeheer.

De klimaatmaatregelen in het bos van de gemeente Rheden komen voort uit een samenwerking die VolkerWessels in 2019 is aangegaan met FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen, met als doel een drietal bossen in Nederland toekomstbestendig te maken. De bossen in Nederland hebben namelijk sterk te lijden onder toenemende droogte, bijkomende (insecten)plagen en stikstofneerslag. Ze moeten beter bestand worden gemaakt tegen de effecten van klimaatverandering.

Klimaatadaptieve maatregelen

Op verschillende plekken in het bos zijn klimaatadaptieve maatregelen genomen. Die moeten het bos gezonder, veerkrachtiger en toekomstbestendiger maken, de biodiversiteit vergroten en zorgen voor meer CO2-opslag. Voorbeelden van deze maatregelen zijn het bevorderen van natuurlijke verjonging en het onderplanten met strooisel-verbeterende boomsoorten. Ook worden soorten die beter bestand zijn tegen klimaatverandering aangeplant, zoals de ratelpopulier. In totaal zijn 1.600 bomen en struiken aangeplant. Ook VolkerWessels-ondernemingen KWS, Van Hattum en Blankevoort en BMB ontwikkeling hebben een bijdrage geleverd aan het mogelijk maken van deze maatregelen. Naar verwachting zorgen de maatregelen over een periode van 30 jaar voor 150 ton extra CO2-opslag.

Vorig jaar werden op landgoed Het Meuleman in Overijssel al vergelijkbare maatregelen voltooid. Naar verwachting worden de maatregelen in het derde bos eind 2023 voltooid. Wethouder Paul Hofman van gemeente Rheden, lid van de Bosgroepen: “Het toekomstbestendige bos levert een belangrijke bijdrage aan herstel van het bos, zodat de biodiversiteit toeneemt en de bodem zich kan herstellen. Ook zorgen we ervoor dat het bos meer CO2 opslaat en het bos beter bestand is tegen de klimaatverandering. Ik ben er trots op dat we dit samen met de partners in dit project hebben kunnen realiseren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer