Ga naar hoofdinhoud

Malaysian Wood Expo ontwikkelt zich veelbelovend

vlnr: staatssecretaris Datuk Hajah Siti Aminah Aching in gesprek met Tuan Haji Zainal Abidin Haji Abdullah en Noraihan Abdul Rahman, respectievelijk voorzitter en CEO van de MTC

De beurs voor houthandelaren, houtbewerkingsmachines en houtproducten Malaysian Wood Expo, vorige week in Kuala Lumpur smaakt naar meer. Het was de tweede keer dat de beurs werd georganiseerd. Er gebeurde veel voor en achter de schermen.

Voor Maleisië, een land in Zuidoost-Azië dat van oudsher strategisch ligt op handelsroutes tussen alle continenten, is de houtbranche zeer belangrijk. De export van hout en houtproducten heeft een waarde van 4,1 miljard euro, het is na rubber en palmolie het belangrijkste exportproduct. Juist vanwege de gunstige ligging en door een stabiele regeringsvorm en economie leent dit land, waar Engels na het Maleis de tweede officiële taal is, zich er goed voor om een centraal knooppunt te worden voor de handel in hout, plaatmateriaal, bouwmateriaal tussen oost en west.

Tweede beurs in Kuala Lumpur

Dit werd in 2019 ingezien door de Malaysian Timber Council (MTC), een ondernemersorganisatie mede ondersteund door de Maleise overheid. Toen werd eerste beurs in Kuala Lumpur georganiseerd. Daarna kwam de wereldwijde pandemie en viel er veel stil. Het is goed te zien dat de beurs in 2023 groter is dan zijn voorganger vier jaar geleden. Met name de komst van een flink contingent aan leveranciers van houtbewerkingsmachines droeg aan de groei bij.

Veel zaken doen, lijnen open


De totale oppervlak en het aantal stands van de beurs wekt nog niet heel veel indruk. Toch zouden er voor een Nederlandse houthandelaar interessante contacten kunnen worden opgedaan. Daarnaast zorgden de MTC en tal van zuster- en dochterorganisaties voor verschillende bijeenkomsten buiten de beursvloer. Onze stellige indruk is dat er heel veel zaken gedaan zijn en communicatielijnen zijn opgezet die zullen bijdragen aan de wereldhandel en een volgende editie, in 2025, nog groter zullen laten zijn.

Eén reactie op “Malaysian Wood Expo ontwikkelt zich veelbelovend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer