Ga naar hoofdinhoud

Mammoetboom in zilverpapier

Mammoetbomen kunnen tot duizenden jaren oud worden

De brand in het wereldberoemde Sequoia National Park in de Amerikaanse staat Californië heeft de gemoederen aardig bezig gehouden. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook omdat er in het Giant Forest ongeveer tweeduizend sequoia’s staan. Hieronder de 83 meter hoge en ongeveer 2500 jaar oude General Sherman. Qua volume de grootste boom op aarde.

Om de bomen tegen de brand te beschermen, wikkelden brandweerlieden aluminiumfolie om de stammen heen. “Het is een zeer belangrijk gebied voor veel mensen, dus er wordt veel moeite gedaan om dit bos te beschermen”, vertelde Rebecca Paterson, woordvoerder van Sequoia en Kings Canyon National Parks aan de LA Times.

Gelukkig is er ook goed nieuws. De reuzensequoia, in het Nederlands ook wel mammoetboom genoemd, is namelijk goed bestand tegen vlammen. De bast van deze bomen kan namelijk enkele decimeters dik worden en heeft een hoge weerstand tegen vuur. Wanneer het wortelnetwerk intact blijft, kan de boom ook overleven wanneer de stam grotendeels is verbrand. In tegenstelling tot de rest van het nationale park wordt de overlevingskans van de mammoetbomen daarom hoog ingeschat.

Oorzaak brand

De oorzaak van de brand ligt in de combinatie van hoge temperaturen, extreme droogte en een reeks blikseminslagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer