Ga naar hoofdinhoud

Markerwadden met houten nederzetting wint designprijs

Marker Wadden, Markermeer, Flevoland, Nederland, Europa

De Marker Wadden, de kunstmatige eilandgroep in het Markermeer, op een uur varen van Lelystad, heeft de Dutch Desingprijs gewonnen. De manier waarop de menselijke aanwezigheid ondergeschikt is gemaakt aan de natuur wordt gezien als een pré. Het ontwerp van de nederzetting van houten gebouwen van Ziegler|Brandenhorst wordt geprezen.

Het Houtblad schreef in september vorig jaar over de bijzondere nederzetting, die in houtskelelbouw in prefab gebouwd is en per boot naar de eilanden vervoerd is om ter plekke gemonteerd te worden. De ontwerpprijs is behalve voor Ziegler|Brandenhorst ook voor Ontwerpbureau Vista en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom. Zij kregen van natuurmonumenten, de ontwikkelaar van de eilandengroep, de kans om natuur en gebouwen in een eenheid te ontwilkkelen.

De Marker Wadden werden ontwikkeld om weer leven terug te brengen in het Markermeer. Dat wordt omringd door basalt en asfalt waardoor de biodiversiteit steeds verder afnam. Sinds de komt van de rijkbegroeide eilanden, die expres heel veel kunstlijn hebben, is die biodiversiteit enorm toegenomen.

Het Houtblad maakte vorig jaar een video van dit bijzondere project:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer