Ga naar hoofdinhoud

Martal Houtimport stopt eind 2023

Martal Houtimport uit het Belgische Sint-Katelijne-Waver iets ten zuiden van Antwerpen sluit eind 2023 de deuren. De bestaande houtvoorraad gaat in de uitverkoop; nieuw materiaal wordt niet meer aangekocht. De handel in Accoya gaat wel door.

De locatie van Martal Houtimport (met 40.000m2 aan opslag) is verkocht en de activiteiten – Martal exporteert naar 26 landen – houden volledig op te bestaan. Martal stopt met het drogen, verbeteren en sorteren van het Europese eik, Amerikaanse witte eik, notelaar, es, esdoorn, kers en tulipwood.

Geen geschikt personeel

De redenen die het bedrijf aandraagt zijn het gebrek aan geschikte nieuwe medewerkers, het slinkende beschikbare volume van het hout en de dalende houtkwaliteit. Het orderboekje is wel goed gevuld en de omzet steeg juist de afgelopen periode.

Familie Deruyttere

Martal Houtimport werd opgericht in 1964 door Roger Deruyttere. Hij heeft vooral de structuur, de know-how van het drogen van hout, de opstart van de verschillende houtsoorten en de gebouwen voor zijn rekening genomen.

Zijn zoon Marc Deruyttere heeft later de volledige export van Martal op de kaart gezet alsook de kwaliteitsnormen binnen Martal scherper gesteld. Met Xavier Deruyttere was het houtimport-bedrijf al aan zijn derde generatie toe.

Accoya

De kwaliteitsnormen werden strenger, er kwam een meer divers aanbod aan houtkwaliteiten en de import van Accoya werd opgezet. Sinds december 2020 werd het bedrijf exclusief partner voor België en Luxemburg van Accsys, de Arnhemse maker van Accoya.

Deze laatste activiteiten vallen nu onder de bv Mapex. Dit bedrijf van Xavier Deruyttere blijft bestaan voor de exclusieve import van Accoya voor de Belgische en Luxemburgse markt.

Minder aanbod

Anno 2022 exporteerde Martal naar 26 landen. Voor Martal is én de structuur én de visuele kwaliteit én de droogkwaliteit van het hout belangrijk. ‘Ook de omzet is de afgelopen 6 jaar verdrievoudigd’, zo stelt het bedrijf zelf. ‘De vraag is groter dan het aanbod. Toch stoppen we…

Automatiseren?

Jaar na jaar wordt het beschikbare volume hout steeds kleiner én gaat de kwaliteit ervan zienderogen achteruit. We vinden ook al jaren niet meer de juiste mensen om het sorteerwerk in de fabriek voort te zetten. We hebben nog onderzocht om een deel van de productie te automatiseren, maar door de grote twijfels rond steeds schaarser wordende houtsoorten vinden we dit een te groot risico.’

‘De laatste optie was om de kwaliteit van het hout te laten zakken, maar dat strookt niet met ons imago. We willen geen importeur worden zonder toegevoegde waarde.’

Lees ook:

Martal nu exclusieve importeur van Accoya

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer