Ga naar hoofdinhoud

‘Masters nu hard nodig’

De leerstoel houtconstructies van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zit vanaf 2020 zonder hoogleraar houtconstructies. De 65-jarige prof.dr.ir. André Jorissen nam 1 januari afscheid en ging met emeritaat. Een opvolger is er niet en komt er ook niet. De universiteit gooit het over een andere boeg.

Positief is dat oud-leerling en collega ir. Wim de Groot, net als Jorissen werkzaam bij Stichting Hout Research/Stichting Keuringsbureau Hout (SHR/SKH) in Wageningen, inmiddels is gestart als docent houtconstructies op de TU/e. Hierdoor gaat de bestaande kennis niet verloren en draagt SHR haar opgebouwde kennis over. Zij financierde de afgelopen zestien jaar de hoogleraar en nu de docent.

Doorgaan voor master

In die zestien jaar leidde André Jorissen zo’n tachtig houtconstructiemasters op. “TU/e-studenten die na het behalen van hun bachelor stoppen, dat kwam niet voor. Iedereen vindt de opleiding dermate leuk dat zij doorgaan voor hun master”, vertelt Jorissen. “Masters zijn nu ook hard nodig gezien de CO2-neutrale transitie en het toenemende gebruik van hout.”

Het volledige artikel is te lezen in Houtwereld nr. 1 (24 januari 2020). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

Eén reactie op “‘Masters nu hard nodig’

  • Bestaande kennis mag niet verloren gaan. Het artikel over ‘de leerstoel houtconstructies’ gaat over het overdragen van die kennis.

    Nu houtbouw zo in opmars is, en er vervolgens meer houten gebouwen bijkomen in NL, is het essentieel dat er ook vakmensen opgeleid worden die nu, en in de nabije toekomst, moderne houten huizen kunnen herstellen, modificeren en onderhouden.

    Houtskeletbouw is de meest toegepaste houtbouw methode in Nederland. Veelal komt deze constructie uit een fabriek: prefab. Maar waar zijn de timmer-mannen/vrouwen die op locatie ‘uit het hoofd’ een HSB frame kunnen samenstellen, herstellen en onderhouden. Dat is het hard nodige ambacht om al het mooie dat we nu bouwen (in hout) te behouden als monumenten voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer