Ga naar hoofdinhoud

M’DAM – circulair houten woongebouw – opgeleverd

Het meeste circulaire houten woongebouw van Nederland – genaamd M’DAM – is na zeven maanden prefabricage en bouw opgeleverd. Het pand omvat 42 koopappartementen en 20 sociale huurwoningen. Maar het gebouw valt vooral op doordat het volledig is opgetrokken uit CLT. Hiermee wilde het bouwteam van BMB, Finch Buildings, Wooncompagnie en De Groot Vroomshoop, onder meer bewijzen dat modulair bouwen met hout toekomst heeft.

De 62 appartementen zijn vrijwel volledig in de ‘Fabriek van Houten Gebouwen’ van De Groot Vroomshoop gebouwd. Hier zijn de houten modules voorzien van gevels en daken, isolatie, vloerafwerking, ramen en deuren, sanitaire ruimten, elektra en installaties. De volledige energievraag is elektrisch ingevuld. Middels groot transport zijn de appartementen vervolgens over de weg naar Monnickendam vervoerd en ter plaatse gemonteerd en afgebouwd.

Waterland trots op Kohnstammlocatie

Waterland is de eerste gemeente in de regio met een compleet circulair woongebouw. Wethouder Theo van Eijk (CDA): “Apetrots zijn wij als gemeente op de realisatie van deze nieuwe duurzame appartementen! De circulaire houtbouw, een Energie Prestatie Coëfficient (EPC) van 0,0 en een volledig all-electric gebouw dragen bij aan onze duurzaamheidsambitie.”

Keuze voor houtbouw

Woningcorporatie Wooncompagnie heeft één gebouwdeel met 20 appartementen afgenomen en voegt hiermee evenveel zeer vernieuwende woningen toe aan de sociale huursector in de gemeente Waterland. Voor BMB is dit het eerste houtbouwproject met particuliere koopwoningen, waarbij een Woningborgcertificaat is afgegeven. Houtbouw reduceert de CO2 uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten en het zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer