Ga naar hoofdinhoud

Meer bioketels nodig

Er zijn meer bioketels nodig om Nederland te helpen van het gas af te komen. Dit blijkt uit een studie van CE Delft, een milieu-adviesbureau op het gebied van duurzaamheid.

Warmtenetten en warmtepompen vormen straks de ruggengraat van de warmtevoorziening, maar zijn niet overal mogelijk of betaalbaar. Bijvoorbeeld wanneer het elektriciteitsnet niet of tegen hoge kosten verzwaard kan worden en warmtenetten te ver weg liggen. In een deel van die gevallen vormen bioketels de beste optie voor duurzame warmte, aldus CE Delft. In 2050 zouden bioketels tot zo’n 7% van de woningen, bedrijven en andere gebouwen verwarming en warm water kunnen leveren.

Bioketels zetten snoei- en houtafval om in warmte en soms ook elektriciteit. Houtachtige reststromen uit de regio dienen doorgaans als brandstof. Daarnaast lopen er proeven om voedselafval en bermgras om te zetten naar brandstof voor bioketels. Bij de nieuwste generatie bioketels lopen de rendementen op tot boven de 90% en is de uitstoot van fijnstof gering. Omdat ze dezelfde leidingen en radiatoren als een cv-ketel gebruiken, zijn ze aan te sluiten als vervanger. Grotere bioketels verwarmen zwembaden, bedrijven, sauna’s en – meestal via een miniwarmtenet – hele buurten.

“De laatste jaren is biowarmte al flink gegroeid, mede dankzij subsidie. Biowarmte kan in Nederland tot 2030 verveelvoudigen tot meer dan 150.000 aangesloten woningen, kantoren en bedrijven. Dit kunnen er meer dan 600.000 zijn in 2050”, aldus Eppo Bolhuis, voorzitter van de NBKL, de brancheorganisatie van bioketelleveranciers.

(foto: Bijvoet Energie/Wodtke)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer