Ga naar hoofdinhoud

Meer duurzaam geproduceerd hout

Het marktaandeel van duurzaam geproduceerd gezaagd hout, plaatmateriaal, papier en karton op de Nederlandse markt nam in 2017 toe tot 85%. Dit blijkt uit onderzoek door Probos. Wel vlakt deze groei voor gezaagd hout en plaatmateriaal af.

“Resultaten van studies voor de Rijksoverheid moeten eerst naar de Tweede Kamer. Daarom liet het presenteren van de cijfers over 2017 op zich wachten”, verklaart Probos de vertraging.

In 2017 werd opgeteld ruim 5,1 miljoen m³ rondhoutequivalenten (rhe1) aan duurzaam geproduceerd gezaagd hout en plaatmateriaal op de Nederlandse markt gebracht. Dit is goed voor 84,7% van het totale Nederlandse verbruik van gezaagd hout en plaatmateriaal en een stijging van bijna 1,5% ten opzichte van 2015.

In absolute zin nam het volume aan aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt tussen 2015 en 2017 toe met bijna 650.000 m³ rhe. Deze groei is vooral te danken aan het destijds aantrekken van de economie.

Afnemende trend

Volgens Probos vertoont de groei van het marktaandeel duurzaam geproduceerd hout en plaatmateriaal echter een afnemende trend. Dit bevestigen ook recentere sectorgegevens. “Dat is niet verrassend, gezien de relatief hoge marktaandelen van 2015 en 2017”, aldus Probos.

Meer FSC, minder PEFC

Binnen het totaalvolume aan duurzaam gezaagd hout en plaatmateriaal op de Nederlandse markt had FSC een aandeel van 63% (was 55% in 2015). PEFC zat op 37% (45% in 2015). Het marktaandeel ten opzichte van het totale Nederlandse houtverbruik kwam voor FSC uit op 53,4% en voor PEFC op 31,3%.

Productgroepen

Plaatmateriaal, tropisch loofhout en gematigd loofhout lieten een lichte stijging van circa 4% zien. Dit bracht de marktaandelen van deze productgroepen op respectievelijk 92,5%, 67,1% en 37,7%.
Het marktaandeel van duurzaam gezaagd naaldhout bleef met zo’n 85% constant.
Maar het marktaandeel van gematigd loofhout (37,7%) bleef nog steeds ver achter. De voornaamste klant – de pallet- en emballage-industrie – kocht namelijk weinig FSC- of PEFC-gecertificeerd hout in. Prijs is erg bepalend voor deze, door concurrentie geplaagde sector.

Meer vraag nodig

Om te voorkomen dat het aandeel verder stabiliseert of zelfs daalt, moet de vraag naar duurzaam geproduceerd hout omhoog. “Met alleen de Nederlandse vraag houden we de duurzaam beheerde bossen wereldwijd niet overeind. Daarom is internationale samenwerking van belang”, benadrukt Probos.

(foto: Mark van Benthem, Probos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer