Ga naar hoofdinhoud

Meer grip op CO2-emissie

Helderheid over de CO2-emissie van Nederlandse houtige biomassa. Met dit doel voor ogen, is er een project van start gegaan binnen een werkgroep van het Agroconvenant Natuur, Bos, Hout en Landschap. Daarbij worden Europese spelregels gevolgd over wat wel en niet meetelt. Ook is er een nieuwe app beschikbaar voor het omrekenen van biomassa naar energie.

De vraag naar houtige biobrandstoffen en -grondstoffen groeit, gedreven door de klimaatdoelen en de ontwikkeling naar de ‘biobased economy’. Maar hoeveel emissie van broeikasgassen is er eigenlijk in de voortbrengingsketens van houtige biobrandstoffen en -grondstoffen zelf? Een nieuw project van de werkgroep CO2-emissiefactoren binnenlandse biomassa van het Agroconvenant Natuur, Bos, Hout en Landschap moet dit inzichtelijk maken.

De projectpartners willen binnen de voortbrengingsketen van bijvoorbeeld shreds, chips, pellets en houtblokken, de standaardwaarden bepalen die gelden voor de Nederlandse praktijk. Die waarden komen transparant en toegankelijk beschikbaar op internet. Dat geldt ook voor de onderbouwing per ketenstap van de ingevoerde data, gemaakte keuzes en dergelijke. Geïnteresseerden kunnen daar vervolgens zelf mee rekenen. Het streven is opname in de lijst van www.CO2emissiefactoren.nl. Dit is de Nederlandse bron voor diverse analyse-instrumenten om de CO2-voetafdruk te berekenen.

De ketenpartners zijn ondernemers die onder andere aangesloten zijn bij de Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) en de Branchevereniging Organische Reststoffen (BVOR). Het is de bedoeling dat de ketens en ondernemers zich uiteindelijk met hun ‘best practices’ richting de afnemersmarkt kunnen onderscheiden en dat het een stimulans is om de bedrijfsprocessen hierop te optimaliseren.
De – voorlopige – resultaten worden op 23 november gepresenteerd en bediscussieerd op een biomassabijeenkomst met de sector.

Bovendien heeft een aantal partijen van het Agroconvenant Natuur, Bos, Hout en Landschap een app ontwikkeld, voor het omrekenen van biomassa naar energie. De app moet het inzicht en de communicatie vergemakkelijken.
De E-land HOUT App is gemaakt door Zilverberg Advies en KandT Management, en te gebruiken op de PC, tablet of smartphone. Downloaden kan via https://hout.e-land.info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer