Ga naar hoofdinhoud

Meer onderzoek naar CLT

Södra steekt ruim 1 miljoen euro in onderzoek naar bosbeheer en houtbewerking. Het meeste geld gaat naar kennisprojecten voor kruislaaghout/CLT.

De Södra Foundation for Research, Development and Education trekt 8,7 miljoen Zweedse kronen uit voor elf onderzoeksprojecten. Sinds zijn oprichting in 1995 financierde deze stichting zo’n tweehonderd projecten. Daarmee zijn belangrijke vorderingen gemaakt in bosbeheer, bosbouw en houtproductie.

Het grootste project dat nu subsidie krijgt, mikt op meer toepassingen van CLT. De komende vier jaar ontwikkelt de Universiteit van Lund modellen voor een ​​zuiniger gebruik van hout in hoogwaardige constructieve bouwelementen. Ook betere prestaties van CLT en meer concurrentievermogen in de markt staan op de onderzoeksagenda.

Veranderend klimaat

Daarnaast focussen vier andere projecten zich op bosbeheer. Eén daarvan bekijkt hoe individuele boseigenaren in onder meer Zuid-Zweden zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Dat verkleint bijvoorbeeld de kans op droogte en schade aan bomen door insecten.

Lees ook: Södra bouwt tweede CLT-fabriek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer