Ga naar hoofdinhoud

Meer vrouwen nodig op de heftruck

Een peiling onder 1.351 heftruckchauffeurs toont aan dat dit beroep in hoog tempo vergrijst. De gemiddelde leeftijd is ruim 50 jaar. Voor bedrijven die maatregelen willen nemen tegen vergrijzing, liggen er vooral kansen op het vrouwelijke deel van de arbeidsmarkt.

Het is de derde keer dat opleidingsinstituut BLOM een groot onderzoek uitvoerde onder Nederlandse heftruckchauffeurs. Tijdens de vorige studie in 2018 was de gemiddelde leeftijd nog 44 jaar. “Het hoge tempo van vergrijzing dwingt bedrijven tot nadenken. Met de leeftijd stijgt het risico op lichamelijke klachten. Op langere termijn kan de vergrijzing ook gevolgen hebben voor de continuïteit van het bedrijf”, waarschuwt BLOM Opleidingen. Het is dus belangrijk om jongeren te porren voor een baan als heftruckchauffeur.

Vrouwen zijn preciezer en voorzichtiger

Opvallend is verder de daling van het aantal vrouwen. Tussen 2015 en 2018 verdubbelde het aandeel vrouwen op de heftruck van 6 tot 12 procent. De afgelopen twee jaar zakte het percentage echter weer naar 8 procent. Daar liggen kansen voor bedrijven die moeite hebben om goede heftruckchauffeurs te vinden, stelt Maarten Dullaert, commercieel manager bij BLOM: “Vrouwelijke heftruckchauffeurs zijn doorgaans preciezer en voorzichtiger. Dat komt de veiligheid ten goede. Maar het dalende percentage vrouwen roept de vraag op of de werkomgevingen wel vrouwvriendelijk genoeg zijn.”

Daarnaast helpt een toename van het aantal vrouwen bij het voorkomen van haantjesgedrag op de vloer. Dat draagt bij aan een grotere veiligheid.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek.

Lees ook: Deelname open voor titel Heftruckbaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer