Ga naar hoofdinhoud

Aanzwellende kritiek op biomassacentrales

In binnen- en buitenland groeit de kritiek op het verbranden van hout en andere vormen van biomassa in Nederlandse energiecentrales. De Nederlandse overheid heeft al ruim 11 miljard euro aan subsidie gestoken in verschillende biomassa-installaties. Voor de komende jaren staan nog 628 nieuwe centrales op de planning.

De commissie-Remkes, die adviseert inzake het stikstofprobleem, stelde vorige maand al voor om de subsidieverlening voor het bijstoken van biomassa opnieuw tegen het licht te houden. Maar de Nederlandse politiek houdt tot dusver vast aan haar beleid.

Juridische stappen

Intussen hebben burgers uit steden met (geplande) biomassacentrales zoals Arnhem, Nijmegen, Amsterdam en Zaandam zich verenigd in de Federatie tegen Biomassacentrales.

Trouw schrijft dat het Comité Schone Lucht samen met het Nijmeegse Mobilisation of the Environment (Mob) juridische stappen zet tegen de beoogde biomassacentrale van Vattenfall in Diemen, die de grootste van het land moet worden. De organisaties gaan vandaag in beroep bij de Raad van State tegen de vergunning ruimtelijke ordening die de provincie Noord-Holland onlangs verleende aan Vattenfall. Hoewel veel bewoners, inclusief de complete gemeenteraad tegen waren, oordeelde de provincie positief.

Gezondheidsrisico’s

Tien regionale GGD’s wezen minister Wiebes vorige week op de mogelijke gezondheidsrisico’s die worden veroorzaakt door de uitstoot van biomassacentrales, aldus het AD. Het is namelijk nog onbekend wat de verbranding van hout en andere bio-grondstoffen doet met de luchtkwaliteit en de neerslag van deeltjes. Meer onderzoek is nodig.

Buitenland

Ook is er commentaar vanuit het buitenland. Wetenschappers verbonden aan het EASAC, de Europese koepelorganisatie voor de wetenschap, stellen dat biomassa niet zo duurzaam is als eerder gedacht, bericht het Parool. Het op grote schaal hout verbranden in plaats van steenkool, zou uiteindelijk niet minder CO2-uitstoot opleveren.

Het AD weet te melden dat bewoners en natuurbeschermers in het zuiden van de Verenigde Staten woedend zijn op de Nederlandse regering. Daar zijn houtpelletfabrieken, die biomassa omzetten in verbrandingskorrels (pellets), aan de lopende band aan het fabriceren voor verkoop aan onder andere Nederland. De Amerikanen stellen dat de Nederlandse miljardensubsidies voor biomassa de Amerikaanse natuur slopen en inwoners ziek maken. Zij roepen de Nederlandse politiek op te stoppen met subsidies voor biomassacentrales.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer