Ga naar hoofdinhoud

Megabranden in Siberië

Uit satellietgegevens blijkt dat in Siberië sinds begin dit jaar al 19 miljoen hectare in rook is opgegaan, een oppervlakte zo groot als ruim 4,5 keer Nederland. Bij ongeveer 10 miljoen hectare daarvan gaat het om bosbranden.

In Rusland zijn veel grote steden in rook gehuld door megabranden in de noordelijke taiga-bossen. De branden lijken een jaarlijks fenomeen te worden. Ook dit jaar slagen de Russische autoriteiten er niet in de branden te stoppen, ten koste van het klimaat en van lokale gemeenschappen.

Klimaatbrandhaard

Greenpeace Nederland maakt zich zorgen. “Het enorme Siberië is een klimaatbrandhaard geworden”, stelt Hilde Stroot, hoofd Biodiversiteit. “Ook in de Amazone en Indonesië staan de bossen in brand. Wat moet er nog meer gebeuren voordat de klimaatcrisis wordt aangepakt?”
Greenpeace Rusland roept de overheid in eigen land op om snel een einde te maken aan de giftige rook die de steden bedekt. In plaats van te bezuinigen op bosbeheer, moet erin geïnvesteerd worden ter bescherming van gezondheid en klimaat.

Oorzaken

De meeste branden vinden plaats in het verre oosten van Rusland en in Oost-Siberië. Soms is blikseminslag de oorzaak, maar veel branden beginnen aan rivieroevers als gevolg van kampvuren. Ook preventieve branden, die bedoeld zijn om bosbranden te onderbreken, lopen vaak uit de hand en woekeren voort. Daarnaast is er een wettelijke verplichting voor houtkapbedrijven om overgebleven houtkaprestanten te verwijderen, omdat die regelmatig tot extra branden leiden.

(foto: Julia Petrenko/ Greenpeace. Bosbranden in de Krasnoyarsk-regio)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer