Ga naar hoofdinhoud

Megahout Drachten kanshebber titel Beste Friese Onderneming 2023

Megahout uit Drachten maakt samen met vijf andere bedrijven kans op de titel Beste Friese Onderneming 2023.

Naast Megahout zijn Sparck Technologies uit Drachten, Movacolor uit Sneek, Nedcam uit Heerenveen, ingenieursbureau Bureau Schmidt en groenbedrijf Snoek Puur Groen uit Grou genomineerd. In 2022 won Wajer Yachts van Dries Wajer de prijs.

Over Megahout

Megahout is opgericht in 1999 en importeert gecertificeerd vurenhout uit Duitsland, Scandinavië en de Baltische staten. In de fabriek in Drachten verwerken ze het hout tot halffabricaten voor de houtverwerkende industrie. Er ligt ongeveer 10.000 m3 op voorraad. In de zomer van 2022 trad een investeringsmaatschappij toe tot het bedrijf van Jan Sijbesma.

Vingerlassen

Megahout is naar eigen zeggen de grootste producent van gevingerlast hout onder KOMO voor dragende constructies in Nederland met sterkte sortering C24. De capaciteit in Drachten is 55.000 kuub hout per jaar tot een lengte van 10 meter.

Daarnaast kan het bedrijven zagen, schaven en afkorten op de eigen locatie.

Motivatie nominatie

Wybe Mollema, voorzitter van de selectiewerkgroep, laat weten dat Megahout is genomineerd vanwege duurzaamheid en het innovatieve karakter van het bedrijf. ‘Hout is natuurlijk een heel duurzaam product en Megahout gaat er ook nog eens heel zorgvuldig mee om.’ Hij doelt op certificering (PEFC en FSC), herkomst, verwerking, afzet en op de restverwerking van afvalstromen. Daarnaast speelt het innovatieve karakter van Megahout een grote rol bij de nominatie. ‘Ze werken met hoogwaardige machines en gaan telkens vernieuwingen aan.’

Nominaties Beste Onderneming

De genomineerden voor dit jaar zijn voorgedragen door gemeenten, ondernemingsverenigingen en familieleden. Een werkgroep heeft de keuze gemaakt. De bedrijven worden doorgelicht en moeten pitchen voor een jury.

De halve finale is op 20 maart 2023. De zes presenteren zich dan aan een jury die bestaat uit Dries Wajer van Wajer Yachts, Marcella Ensel-Boonstra van Ensel staalkonstrukties, Pieter Kooi, oprichter van beveiligingsbedrijf Kooi, en staat onder leiding van gedeputeerde Friso Douwstra.

Er gaan drie bedrijven door naar de finale en deze is op 18 april.

Over de verkiezing

De Stichting Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar stelt zichzelf tot doel om creativiteit en vernieuwing, of te wel excellent ondernemerschap, in Fryslân te stimuleren en te waarderen. De verkiezing is daar de meest zichtbare exponent van. Daarnaast is de Stichting een platform waar bestuurlijk en ondernemend Fryslân elkaar ontmoet en spreekt. Winnaars treden toe tot de eregalerij van het Friese Ondernemerschap en worden met regelmaat uitgenodigd voor bijeenkomsten waar de organiserende Stichting bij betrokken is.

Lees ook:

Quadrum Capital investeert in Megahout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer